Rum Yönetimi’nin, Yunanistan’daki ailelerine yanlış teslim ettiği Yunan ölülerle ilgili yeni bir dosyayı açmaya ve Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Konstantino ve Eleni Mezarlığı’ndaki 6 mezarın yeniden kazılmaya hazırlandığı bildirildi.

Fileleftheros haberi “‘Faethon’ Devriye Botunda Ölenler İçin Kazılar… Bu Konuda Da Yunan Ailelere Yanlış Kemik Teslim Edildi” başlığıyla aktardı.

Habere göre 7-8 Ağustos 1964 Dillirga olayları sırasında “Faethon” devriye botunda ölen Yunanlardan birinin, Yunanistan’daki ailesine gönderilen kalıntılarının o kişiye ait olmadığının ortaya çıkmasından sonra Konstantino ve Eleni Mezarlığı’nda, üzerinde “Faethon” personeli olan 6 kişinin adı bulunan mezarların yeniden kazılmasına karar verildi.

Mezarlıkta, mezar taşları üzerinde “Faethon” personelinin isimleri (Denizci Nikolas Niafas,  Nikolos Kappadukas, Spridonas Agathu, Panayotis Hrisulis, Nikolas Panayos ve Theodoratos Panayis) yazılı 6 mezar bulunduğuna işaret eden gazete edindiği bilgilere dayanarak şunları aktardı:

“Ancak Niafas’ın kalıntıları 1985’te yunan makamlar tarafından ailesine teslim edilmiş, Nikolaos Panagos’un mezarı da Rum makamlarının bilgisi dışında, 2000’de ailesi tarafından kazılmıştı. ELDİK (Yunan Alayı), 1979’da kazı yapmış ve Panayis Theodoratos’un kalıntılarını ailesine göndermişti ancak 2007’de mezarı açılmış, yapılan DNA testinde, kalıntıların Theodoratos’a ait olmadığı ortaya çıkmıştı.”

Gazete haberin “Kseru (Denizli) Körfezi Muharebesi” başlıklı bölümünde ise özetle şu detayları verdi:

“Yeorgios Papadopulos hükümeti 1964’te,  savunma kabiliyetini takviye için Ada’ya kuvvet göndermeye karar verdi.  Yunanistan’dan gönderilen ‘Faethon’ ve ‘Arion’ isimli iki devriye da Ağustos 1964 Dillirga çarpışmalarında yer aldı. Kokkina (Erenköy) çarpışmaları sırasında Türk savaş uçakları tarafından bombalandı.

Olası Türk çıkarmasına karşı Kıbrıs’ın kuzey sahillerini korumak üzere Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Anastasios Levendis tarafından hibe edilen devriye botları Ada’ya bayrakları olmadan, sahte isimlerle ve kimliksiz gelmişlerdi. Faethon’un 23 mürettebatından 3’ü daimi görevliydi.

7 Ağustos’ta ‘Faethon’ ve ‘Arion’  çarpışmalara denizden katılarak Kıbrıslı Türklerin karadaki mevkilerini bombalamıştı. Ertesi gün ‘Arion’ bombardımana Erenköy’ün batısına devam etti, Faethon ise ana makinesindeki arıza nedeniyle Gemikonağı bölgesinde kaldı. Aynı gün öğle saatlerinde Türk savaş uçakları Dillirga bölgesini bombaladı. Faethon  bombardımandan kurtulmak için, maden yüklemek üzere bölgede bulunan iki Amerikan ticaret gemisinin arasına girdi.”

Faethon, gemilerin arasına girmesine karşın Türk uçakları tarafından diğer gemilere zarar verilmeden vurularak batırılmıştı