Rum Yönetimi’nin, KKTC’de ikamet eden Rum ve Maronitler meselesini “hassas konu” addederek, verdiği paralarla ilgili denetim yapmamasının, Rum yerel seçimlerinde belirlenen “Kormacit (Koruçam)  İhtiyar Heyeti” tarafından istismar edildiği ve ödeneklerin maksadı dışında harcandığı haber verildi.

Fileleftheros haberi “Kormacit (Koruçam) Ödenekleriyle İlgili Şikayetler… Mahsurlar Meselesinin Hassasiyetine Atıf Yapılarak Denetim Yapılmıyor… Bölge Sakinlerinin Yararına Değil Özel Çıkar İçin Yollar İnşa Ettiler” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre iki yıl önce başlayan şikayetler, iki “ihtiyar heyeti” üyesinin bir yıl önce Rum İçişleri Bakanlığı’na ve sözde “Girne Kaymakamlığı”na istifa dilekçelerini vermeleriyle birlikte son zamanlarda yoğunlaştı.

İstifa eden iki üyenin,  “ihtiyar heyetinin” yetkiyi kötüye kullandığı ve sözde “muhtarın” kendilerini görmezden geldiği şikayetleri konusunda, KKTC’ye “denetim için erişimin imkansız olduğu ve bu köyde yaşayanlarla ilgili konuların hassasiyetine” atıfta bulunularak hiçbir şey yapılmadığını belirten gazete “Hatta son yıllarda, yasa gereği sunulması gereken yıllık hesaplar bile sunulmadı, bu nedenle Heyete verilen ödeneklerin, maksadı dışında kullanıldığı kuşku ve şikayetleri arttı” ifadesine yer verdi.

Gazete Rum İnsani Konular Birimi’nin, ödenekleri Koruçam ihtiyar heyetine aktaran merci olmasına karşın, yetkisinin hassasiyetine atıfta bulunarak meseleye karışmamayı tercih ettiğini ancak özellikle, büyük bölümü Rum Yönetimi’nce “ihtiyar heyeti” üzerinden dolaylı yoldan karşılanan su ve diğer hizmet bedellerinin artması üzerine Koruçam’da ikamet eden yaşlıların mağduriyet belirtmeye başladıklarını yazdı.

Habere göre adı saklı tutulan ancak Koruçam’dan muteber birisi tarafından birkaç gün önce, ödeneklerin ihtiyar heyeti tarafından maksadı dışında kullanıldığı şikayeti üzerine sözde “Girne Kaymakamı”, Rum İçişleri Bakanlığı’nın emriyle Rum Sayıştay Başkanlığı’na “Kormacit İhtiyar Heyeti’nin yıllık hesaplarının en kısa sürede incelenmesi” talebinde bulundu.

Rum Tarım ve İçişleri ve Çalışma bakanlıkları ile Rum Yönetimi’nin diğer birimleri son dönemde toplantı yaparak Koruçam sakinlerinin ev ve tarlalarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla köy yollarının iyileştirilmesi maksadıyla Rum Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan ödenek mercek altına alındı. Bu ödeneğin, özel bir şahsın deniz kıyısındaki tarlalarına yol yapımı için kullanıldığı, söz konusu yolun da demir kapı ile kapatıldığı şikayet edildi. Ayrıca, Rum Yönetimi’nin Koruçam sakinleri için gönderdiği ödeneklerin belirli kişilerin seçim kampanyası için harcandığını gösteren veriler de mercek altına alındı.

Habere göre incelemeye alınan diğer bir konu da Rum Yönetimi’nin, sürekli ikamet için Koruçam’a geri dönenlere bağladığı “devlet yardımı” ile ilgili.  Koruçam’a sıklıkla gidip gelen ancak Rum tarafında ikamet eden Maronitlerin, bu yardımı alabilmek için sözde “muhtardan” ikamet belgesi aldıkları şikayeti de var.

Haberde ilk başta, “muhtarın onayını taşıyan belgeleri inceleyemeyeceğini” belirten Rum Yönetimi’nin şu anda bu konuyu da mercek altına aldığı da kaydedildi.