Güney Kıbrıs'ın AB Daimi Temsilcisi Kornilios Korniliu, AB’nin, Kıbrıs sorununda anlaşmaya ulaşılmasının ardındaki dönemde siyasi rol oynamaya hazır olması gerektiğini söyledi.

Simerini gazetesinin haberine göre, “EUObserver”a söyleşi veren Korniliu, bir devletin dönüşümünden bahsedildiğini kaydederken, Kıbrıs sorununda zamana dayanıklı ve AB’deki ortaklara zarar verecek maceralara sebep olmayacak kalıcı bir çözüme ulaşılmasının garanti altına alınması gerektiğini belirtti.

AB’nin, Kıbrıs sorununda çözüm için Türkiye üzerinde daha fazla baskı kurması gerektiğini ileri süren Korniliu, şayet şu anda yürütülen müzakereler başarıyla sonuçlanırsa, Kıbrıs’ın iki toplumlu ve iki kesimli federasyon olarak yeniden birleşeceğini vurguladı.

Korniliu, çözümün ardından karşılaşılacak en büyük tahriğin, gerek uzun vadeli, gerekse kısa vadeli dönemdeki ekonomik durum olduğunu kaydederken, kısa vadede, çözüm anlaşması için adadaki iki tarafta referanduma gidileceğini, olumlu oy için seçmenlerin, özellikle de Rum toplumundaki seçmenlerim, kaybetmeyeceklerinden emin olması gerekeceğinin altını çizdi.

Korniliu, uzun vadede ise, Kıbrıs Türk tarafının AB yasa ve prototiplerine uygun mali ve idari altyapılar oluşturmasıyla ilgili tahrikler olabileceğini ve kuzeydeki mali durumun yaşayabilir olmasının garanti altına alınması gerektiğini söyledi.

Korniliu, yeniden birleşmenin, Kıbrıs için olduğu kadar, AB için de önemli olduğunu vurguladı.