Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Korniliu mektubunda “Türkiye’nin Aralık ayında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hava ve deniz alanlarını ihlal etmesi, aynı zamanda işgal altındaki Timbu’daki (Ercan) yasadışı havalimanının Türk ticari uçakları tarafından sistematik bir şekilde kullanılması konusunda” şikâyetlerde bulundu.

Mektubun 23 Şubat’ta BM Güvenlik Konseyi ile Genel Kurulunun resmi belgesi olarak yayımlandığını yazan gazete, mektuba “havada ve denizde gerçekleşen tüm Türk ihlalleriyle ilgili ayrıntılı bir listenin eklendiğini” de belirtti.

Gazete, buna paralel olarak, BM Genel Sekreterinin mektupla birlikte “Türk Hava Kuvvetlerinin Aralık ayında gerçekleştirdiği tatbikatlarla ilgili olarak işgal rejimi tarafından yasadışı bir şekilde yayımlanan iki direktif konusunda bilgilendirildiğini” de kaydetti.

Gazeteye göre Korniliu mektubunda ayrıca “Türkiye’nin faaliyetlerinin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgal altındaki toprakları üzerinde tanınmış bir hava sahası talep ederek, aynı zamanda ayrılıkçı varlığın statüsünün yükseltilmesi ile devam eden de facto bölünmeyi güçlendirerek, açık ve net bir şekilde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin alt üst edilmesini hedeflediğini” iddia etti.

Korniliu mektubunda “Türkiye’nin telsiz çağrılarıyla, Lefkoşa FIR hattındaki sivil ve askeri uçakları sistematik bir şekilde taciz etmeyi sürdürdüğünü” de iddialarına ekledi.

Korniliu son olarak “Türkiye’nin ileri sürülen yasadışı faaliyetlerinin sürmesinin, müzakere sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına ilişkin kritik dönemde, gerginlik yarattığını” sözlerine ekledi.