Rum tarafında kredi faizlerinin yükselişte ve Euro bölgesinde tavan seviyede olduğu, mevduat faizlerinin ise düşmekte olduğu bildirildi.

Fileleftheros, “Faizler Düşmek Yerine Yükseliyor... 20 Aydır Mevduat Faizleri Düşüyor Ama Kredi Faizleri Düşmüyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde “Bankalar, alacakları olduğunda borcu artırıyor, verecekleri olduğunda ise çıtayı düşürüyor” vurgusunu yaptı.

Kredi faizlerinin son iki yıldır neredeyse aynı düzeyde kaldığını, mevduat faizlerinde ise iki puan fark olduğuna dikkat çeken gazete son verilere dayanarak şunları ekledi:

“Ortalama konut kredisi faizi Aralık 2014’te yüzde 5,04’e yükseldi, aynı yılın Kasım ayında yüzde 4,74 idi. Bir önceki yılın (2013) Aralık ayında yüzde 5,93 ve aynı yılın Ocak ayında 5,24 oldu. Bir yıllık vadeli mevduata verilen ortalama faiz ise Aralık 2014’te yüzde 2,63; aynı yılın Kasım ayında yüzde 2,59; bir önceki yılın Aralık ayında yüzde 2,23 ve aynı yılın ocak ayında yüzde 4,53 oldu.

Yani iki yılda iki puana yakın (yüzde 1,90) fark kaydedildi. Bankalar krediler konusunda her şeyi istiyor... Ödeyecekleri zaman ise kasaları ‘kilitliyor’”

Haravgi de haberi manşete çekti “Faizler Düşeceğine Yükseldi... Euro Bölgesi Ortalamasının İki Katı” başlığını attı.