Almanya Federal Meclisi Avrupa Konuları Komitesi üyelerinin Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunduğu belirtildi.

Politis gazetesi, Gunter Krichbaum başkanlığındaki Almanya Federal Meclisi Avrupa Konuları Komitesi heyetinin, dün, Rum Meclisi Dışişleri ve Avrupa Konuları Komitesi ile bir araya geldiğini ve Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirildiğini yazdı.

Habere göre, görüşme sonrasında bir açıklama yapan Krichbaum, güvenin olmasının önemine dikkati çekti ve yeniden birleşmeden sonra birçok konunun çözümleneceğini ifade etti.

Krichbaum, AB normlarının uygulanmasının ve AB’nin mevcudiyetinin, Almanya’nın yeniden birleşmesine yardımcı olduğunu düşünüp düşünmediğine ilişkin soruyu yanıtında, Almanya’nın yeniden birleşmesinin dışarıdan pürüzsüz görünmüş olabileceğini ancak bunun yıpranmadan olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türk tarafına ilgili bir mesaj gönderip göndermeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Krichbaum, bir ülkenin, 40 yıllık bölünmüşlüğün ardından, bir günde birleşmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bazı durumların, oldukları şekliyle kalmasının mümkün olmadığını belirten Krichbaum, AB üyesi ülkede yabancı askerlerin bulunmasının mümkün olmadığını söyledi.

Krichbaum, bugün bazı bölgelerde uygulanmayan AB normlarının birleşik bir Kıbrıs’ın tamamında adım adım uygulamasının mümkün olacağını ifade etti.

Simerini gazetesine göre Krichbaum, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine ilişkin müzakereler süreci hakkında bilgi almak amacıyla Ada’ya geldiğini belirtti.

Krichbaum’ın ayrıca “Avrupa’nın, Kıbrıs’taki her iki tarafı da memnun etmesinin mümkün olduğunu” söylediği belirtildi.