Fileleftheros gazetesi “Kıbrıslı Türklerden Hellimi Bloke Etme Çabası – Başvurunun Komisyon Tarafından Duyurulmasını Engellediler – Dosyanın Şubatta Yayınlanacağı Yönünde İyimserlik” başlıkları altında verdiği haberinde, Brüksel’deki Kıbrıs Türk lobisinin hellim dosyası konusunda son dönemde yoğun faaliyette olduğunu ve dosyanın AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanması sürecini geciktirdiğini yazdı.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın hellimin coğrafi işaret tescil başvurusunun, itiraz süresinin başlayabilmesi amacıyla yayınlanmaya hazır olduğunu ancak Kıbrıslı Türklerin yoğun girişimlerinin şu an için dosyanın yayınlanmasını geciktirdiğini vurguladı.

Rum hükümetinin de Kıbrıslı Türklerin bu girişimlerine kayıtsız kalmadığı ve kendi kulis faaliyetlerini yürüttüğünü yazan gazete, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in girişimlerinin başarılı olduğunu ve dosyanın Şubat ayının ilk 10 gününde yayınlanmasının beklendiğini iddia etti.

Haberde, KTİAK’tan bir heyetin Brüksel ve diğer AB kentlerinde hellim konusunda gerçekleştirdikleri temaslara da değinilerek, bu konuda KKTC basınında çıkan haberlere yer verildi.

Gazete, hellim dosyasının yayınlanmasının ardından üç aylık itiraz süresinin başlayacağını, itiraz olmaması durumunda tescilin yapılacağını, aksi durumda ise Brüksel’in itirazları incelemeye alacağını da vurguladı.