Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) ile Rum dengi OSEOK’un dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşerek, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koymak adına ortak faaliyette bulunma konusundaki kararlarını ilettikleri bildirildi.

Politis gazetesi “Müteahhitler Çözüm İçin Hazır… Ara Bölge ile İşgal Altındaki Bölgelerde Projeler Konusunda Birleştiler” başlık ve spotuyla aktardığı haberinde, KTİMB ile OSEOK’un, Kıbrıs sorununun çözümünün ileriye götürülmesi için olumlu bir ortam yaratılmasına katkıda bulunmak ve Kıbrıs’taki müteahhitlik şirketlerinin çıkarlarını korumak adına ortak faaliyette bulunma kararı aldıklarını yazdı.

Gazete, Rum Başkanlık Sarayı’nda dün yapılan görüşmede, KTİMB ile OSEOK’un, ortak faaliyetlerin içeriğine dair bilgilendirme yaparak, Rum Hükümeti, BM ve Kıbrıs Türk tarafı ile işbirliği içerisinde, ara bölgede bulunan tarihi anıtlar ile koruma altındaki yapıların restorasyonu, rekonstrüksiyonu ve yeniden işlev gösterebilecek hale gelmesi için gereken çalışmaların, UNDP-BM Kalkınma Programı’ndan sağlanacak ödeneklerle ileriye götürülmesini istediğini yazdı.

Habere göre KTMİB ile OSEOK, Maraş’ın idesiyle ilgili anlaşma sağlanması halinde, yeniden inşa edilmesi çalışmalarının Kıbrıs Türk ve Rum ortaklık şirketlerine verilmesi konusunda güvence istedi.

Gazeteye konuşan OSEOK Başkanı Kostas Rusias, Anastasiadis’in kendilerini oldukça sıcak karşıladığını; özellikle ara bölgedeki anıt ve yapıların restorasyonuyla ilgili, kendisine, restorasyon programına hangi şirketlerin dahil olabileceğine dair bir liste oluşturmalarını istediğini söyledi.

Habere göre Rusias, bu listenin en kısa zamanda hazırlanacağını ve Anastasiadis’e ulaştırılacağını belirtirken; iki birliğin, yalnızca yapıların içinin ya da dışının restore edilmesi değil, aynı zamanda, çözüm müzakerelerinin gittiği süreçten bağımsız olarak, bu yapıların yasal sahiplerine iade edilmesi arzusu içinde olduklarını kaydetti.

Rusias, Anastasiadis’in, her iki birliğin temsilcilerinin müzakerelerde yer alan teknik komitelere katılması konusundaki öneriye olumlu baktığını ve bu önerinin üzerinde çalışılması için talimat verdiğini belirtti.

Rusias ayrıca, benzer bir temasın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla da gelecek hafta yapılmasını beklediklerini ifade etti.

DÖRT ÖNERİ

Gazete devamla, KTMİB ile OSEOK’un Anastasiadis’e sunduğu dört öneriyi aktardı, özetle şunları yazdı:

“1-  İki birlikten temsilcilerin, inşaat sektörüyle ilgili konularda önerilerde bulunmak üzere Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili teknik komitelere katılması,
 2- Ara bölgedeki tarihi anıtların ve diğer yapıların, iki toplumun ortak kuracağı bir müteahhitlik şirketi tarafından restore edilmesi. İki birlik, bu önerinin, çöküşte olan müteahhitlik şirketlerine nefes olacağını ve yeniden yakınlaşmaya katkıda bulunacağını vurguladı.

 3- Ara bölgede Kıbrıs Türk ve Rum müteahhitler için ortak hizmet bürosu açılması. İki birlik, böylelikle müteahhitlerin AB programlarına katılarak ortak faaliyetlerle ilgili finansman almalarına katkıda bulunacağı değerlendirmesini yapıyor. Rusias, gazeteye yaptığı açıklamada, Ledra Palace Oteli içerisinde bir yer ayrılması konusunda girişim yapıldığını, ancak sonuç alınamadığını söyledi.

Şu anda, otelin yakınındaki prefabrik bina için çaba gösteriliyor.
 4- Çözümden sonraki restorasyon çalışmalarının, AB Müktesebatı’ndaki yasal engellere karşın Kıbrıslı müteahhitler tarafından yapılacağına dair tedbir alınması. Başkan Anastasiadis’in de, her iki birliğin temsilcilerine, özellikle büyük altyapı projeleriyle ilgili ihalelerde AB Müktesebatı kurallarının  korunması gerektiğini vurguladığı konusu bilgimize geldi”.

GÜRCAFER’İN AÇIKLAMASI

Öte yandan Alithia gazetesi de “Ara Bölgenin Yeniden İnşa Edilmesi İçin Öneri” başlıklı haberinde, KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer’in açıklamasını aktardı.

Gazeteye göre Gürcafer, dünkü görüşmenin ana hedefinin, iki birliğin Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapabileceğini göstermek olduğunu kaydederken, birçok fırsat doğmasını beklediklerini belirtti.

Gürcafer, bu fırsatların ülkenin menfaatine olacak şekilde değerlendirilmesini ve Kıbrıs sorunu nedeniyle açılan yaraların iyileşmesini istediklerini söyledi.
Haber, diğer gazetelerde de şu başlıklarla yansıtıldı:

Fileleftheros gazetesi: “Anıtların Müteahhitler Tarafından Restorasyonu”
Simerini gazetesi: “Kıbrıslı Türk ve Rum Müteahhitler Ara Bölgedeki Binaları Onarmak İstiyor”

Haravgi gazetesi: “Kıbrıslı Türk ve Rum Müteahhitler Ara Bölgedeki Binaları Restore Etmeyi Önerdi”.