Fileleftheros gazetesi “Kuklia’ya Enerji Merkezi İçin Karar… Alman Devi Oiltanking’den Hidrokarbon Terminali Önerisi” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum yetkili makamlarının, Kuklia bölgesinde, Vasiliko bölgesindeki VTTV akaryakıt depolama tesisine benzer yeni bir akaryakıt kabul ve depolama terminali oluşturulması önerisini incelemekte olduğunu yazdı.

Alman şirket Oiltanking’in önerdiği milyonlarca Euro’luk bir yatırımın söz konusu olduğunu kaydeden gazete, yatırıma depolama için tankların inşası, akaryakıt yönetimi ve yakıt yükleme ve boşaltımı için tankerlerin demirleyeceği yerleşkelerin dahil olacağını belirtti.

Edindiği bilgilere göre projenin, kuşlar için özel koruma bölgesi olarak Natura 2000 ağına denk gelen Kuklia bölgesinde ileri götürüleceğinden söz eden gazete, bahse konu bölge için Avrupa Komisyonu’nun gerekçeli görüş aşamasında bulunan prosedürünün işlemekte olduğunu aktardı.

Aynı bölge için, İçişleri Bakanlığı’nın önerisinin ardından, Kuklia köyü sınırlarında, Rum Yönetimi’nin enerji rezervi yeterliliği için, ikinci bir enerji kutbunun konumlandırılmasına ilişkin bir Bakanlar Kurulu kararının da bulunduğunu kaydeden gazete, Hükümetin kararına göre ilk enerji merkezi Vasiliko bölgesinden sonra, ikinci enerji merkezinin, mümkün olan en büyük enerji altyapı yayılımı için Kuklia’da konumlandırılacağını belirtti.

Kullanılacak kara alanının yaklaşık 500 bin metrekare olduğunu da aktaran gazete, devlete ait kıyı bölgesinin söz konusu olduğunu kaydetti.

Gazete projenin ileri götürülmesi çerçevesinde, üstün kamu yararı atfıyla, habitat direktifinin 6.4 maddesinin tüm önkoşullarının takip edilmesinin gerekliliğine vurgu yapıldığını belirterek, bu şekilde Rum Yönetimi’nin Avrupa Mahkemesine sevk edilmesi olasılılarının azaltılmasının beklendiğini aktardı.