Kıbrıs Rum Futbol Federasyonu (KOP) Başkanı Kostakis Kutsokumnis’in, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) ev sahipliğini üstlendiği Bölgesel Federasyonlar Toplantısı kapsamında yapılan dostluk maçında Türkiye bayraklı forma giymesi, Rumların büyük tepkisine neden oldu.

Haberlere göre Rumlar Kutsokumnis’i istifaya çağırdı. 

Simerini gazetesi “İstifasını İstiyorlar… KOP Başkanı İstanbul’da Göğsünde Türk Armasıyla Görüldü” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kutsokumnis’in İstanbul’da gerçekleştirilen UEFA’nın federasyonlar toplantısında Türk armalı forma giymesine siyaset ve spor alanında dün büyük tepkilerin gösterildiğini belirtti.

Gazete siyasi güçler, spor kulüpleri ve örgütlü taraftarların Kutsokumnis’in eylemini “yüksek tonlarda” yorumladıklarını belirterek çoğunun Kutsokumnis’i doğrudan ya da dolaylı olarak istifaya çağırdığını kaydetti.

Habere göre Rum Hükümeti de konuyla ilgili açıklamasında şu sözleri kullandı:

“Konu, Hükümet’in siyasi kararları ya da genel anlamda siyasi faaliyetlerle değil de, bağımsız bir spor federasyonunun faaliyetleriyle ilgili olsa da Hükümet herhangi bir federasyon ya da kulüp ya da temsilcinin eylemlerinin bugünkü koşullar altında Kıbrıslı Rumların hassasiyetlerini görmezden gelmemesi gerektiğini düşünüyor.”

Gazeteye göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Kutsokumnis’i dolaylı olarak istifaya çağırdı.

Açıklamasında Türk hilalinin olduğu forma giyme eyleminin Kıbrıs Helenizm’inin duygularını acı bir şekilde incittiğini ve haklı bir öfke yarattığını söyleyen Omiru, Kutsokumnis’in yaptığı münasebetsizliğin farkına varması ve gerekeni yapmasını istedi.

PARTİLER VE SPOR CAMİASI DE TEPKİLİ

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Türk devleti sembolünün Güney Kıbrıs’ta hâlâ “işgalin sembolü” olmaya devam ettiğini iddia ederek, KOP Başkanı Kutsokumnis’i eyleminin ve bunun için yaptığı açıklamanın anlaşılmaz ve kabul edilmez olduğunu söyledi.

DİSİ, Kutsokumnis’in, siyasi uzantıları ve ulusal önemi olan konularda daha dikkatli olması gerektiğini savundu.

EDEK Basın Sözcüsü Maria Panayotu, Kutsokumnis’in İstanbul’da UEFA’nın uluslararası toplantısındaki eyleminin temsil etmesi gerektiği kültürün ilke ve değerlerine hakaret olduğunu savundu.

Panayotu, Kutsokumnis’ten özür dilemesini ve istifa etmesini beklediklerini belirtti.

Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği, Kutsokumnis’in eylemini kınayarak,  yaptığı hatanın farkına varması ve özür dilemesi umudunu dile getirdi.

Vatandaşlar İttifakı Sekreterlik üyesi Konstantinos Filaretu, KOP’a Kutsokumnis’i uzaklaştırarak “Kıbrıs Cumhuriyeti” ve “Kıbrıs futbolunu” korumaya çağırdı.

APOEL ve Omonia, Nea Salamina futbol takımları ile bazı taraftar örgütleri de Kutsokumnis’i kınayarak onu özür dilemeye çağırdılar.

Alithia gazetesi ise sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta “Kutsokumnis’in İstifasını İstiyoruz” adlı bir grup oluşturulduğunu yazdı.

KOP YÖNETİM KURULU

Öte yandan Simerini gazetesi Sigma televizyon kanalına konuşan KOP Yönetim Kurulu üyelerininse İstanbul seyahatiyle ilgili bir bilgilerinin olmadığını belirterek, konuyu bir sonraki Yönetim Kurulu toplantısında gündeme getireceklerini söylediklerini aktardı.

KUTSOKUMNİS

Kutsokumnis ise sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki kişisel sayfasından açıklamada bulundu.

Habere göre “Helenler olarak öne çıkaracağımız bir şeyimiz varsa o da hem üstünlüğümüz, hem de özgürlüğümüzdür. Bu eylemimle federasyon başkanları arasındaki önemsiz bir dostluk maçında bile olsa Türklerin şaşkın bakışları altında her ikisini de öne çıkardım” iddiasında bulunan Kutsokumnis, bir hayatın gidişatının değişimi ya da kucaklaşmanın söz konusu olmadığını, tam tersinin geçerli olduğunu savundu.

“Türklere yönelik sembollerinin bana ulaşmadığına dair bir beyandı” diyen Kutsokumnis, “Eğer herkesin giydiği formayı giymemek için saklansaydım, o zaman ona sahip olmadığı bir önem ve layık olmadığı bir saygı göstermiş olacaktım” dedi.

Kutsokumnis, “Türk Başkan Helen forması giyseydi onu Helenleştirdiğimizi iddia edebilir miydim? Aksine utanırdım çünkü bir Helen forması fetihçinin göğsünde bulunuyor” şeklide iddialarda bulundu.

Diğer gazeteler haberi şu şekilde verdi:

Fileleftheros: “Kostakis Kutsokumnis’e Karşı Yaylım Ateşi… KOP Başkanının Türk Amblemiyle Görünmesinden Dolayı Curcuna… Siyasi Partilerden Tepkiler”

Alithia: “Kutsokumnis Ateşler Yaktı… ‘Kutsokumnis’e Karşı ‘Milli Birlik’ ”

Haravgi: “Kostakis Kutsokumnis Maksimum Tahrik Ediyor”

Politis: “Kutsokumnis İlk Konu… Türk Amblemli Forma Giymesi Siyasi Tepkilere Neden Oldu”