Rum kesiminde Pazar günleri yayımlanmakta olan Kathimerini gazetesinde yer alan demecinde Kuyalis, gerek Kıbrıslı Türk, gerek Kıbrıslı Rum bütün Kıbrıslı üreticilerin menfaatlerinin güvenceye alınması için, bütün önlemleri aldıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gönderdiği iddia edilen mektuptan dolayı, hellim konusunda herhangi bir gecikme yaşanmadığını ifade eden Kuyalis, hellim konusunda sundukları dosyanın AB’nin ortaya koyduğu standartlara yanıt verdiğini ve bazı çevrelerin siyasi aşamada ortaya koydukları engellere rağmen, hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak tescil edilmesi sürecinin normal şekilde ilerlediğini vurguladı.

Bilindiği gibi, dosyanın sunulmasının akabinde, buna 6 itirazda bulunulduğunu anımsatan Kuyalis, itirazların Avrupa Komisyonu’na tebliğ edilmesinin akabinde, iki ay içerisinde (ki bu süre 28 Aralık’ta doluyor) Avrupa Komisyonu’nun bunların makul olup olmadığını kontrol etmesi için, gerekçelendirilmiş itiraz beyanlarının sunulmasının gerektiğini izah etti.

Hellim dosyasına sunulan itirazlar veya hellimin tescil süreci ile Kıbrıs sorunu çözüm süreci arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığını da dile getiren Kuyalis, gerek dosyanın sunulması, gerek tescil sürecinin tamamen teknokratik bir mesele olduğunu ifade etti.

Konuyu siyasileştirmeye çabalayanların büyük bir hata yapmakta olduklarını da söyleyen Rum bakan, kendilerinin Kıbrıslı Türk ve Rum tüm Kıbrıslı üreticilerin menfaatlerinin güvenceye alınması için bütün önlemleri aldıklarını sözlerine ekledi.