Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Nikos Kuyalis, “Halloumi”nin/hellimin tescili için Kıbrıslı Türklerden işbirliği yapmasını istedi.

Politis gazetesinin haberine göre Kuyalis, hellimin “Menşe İsmi Korumalı Ürün” olarak tescil edilmesinin, tüm Kıbrıslıların menfaatine olacağını belirtirken, Kıbrıslı Türklere de bu geleneksel ürünü korumaları mesajını gönderdi.

Habere göre Kuyalis, Brüksel’e gönderilen ve buradaki Tarım Genel Müdürlüğü denetiminden de geçen hellim dosyasının, “ürünün (hellimin) üretildiği yerin, bugün AB normlarının uygulanmadığı bölgeler de dahil olmak üzere, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hakimiyeti altında olan tüm bölgeler olduğu” tanımını içerdiğini söyledi.

Kuyalis, hellimin hem “Halloumi”, hem de Kıbrıslı Türklerin ürünü olan “hellim” ismiyle tescil edileceğini ve dosyada bulunan bu maddenin, Kıbrıs’taki tüm hellim üreticilerinin menfaatlerini garanti altına aldığını kaydetti.

Türkiye’nin hellim üretmesi ve bunu AB ülkelerine ihraç etmesiyle ilgili bir soru üzerineyse Kuyalis, hellimin tescilinin ardından yalnızca Kıbrıs’ta üretim yapılabileceğini belirtti.

Kuyalis, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin hellimle ilgili açıklamaları konusunda ise, Kıbrıslı Türklerin hellim konusunda ne gibi girişimlerde bulunduğuyla ilgili bilgi aldığını söyledi.

Habere göre Kuyalis, “Kıbrıslı Türklerin hellim üretebilmeleri için tek yol, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin patent almasıdır” dedi.