Alithia gazetesine göre katıldığı bir televizyon programında konuşan Kuyalis, tescil konusunda çıkan sorunlar ve Kıbrıslı Türklerin bu konudaki görüş ayrılığına değindi.

“Biz Hükümet olarak Kıbrıslı Türklerin yasal olarak hellim üretebilmesini ve devletin yasal limanları yoluyla bunun ticaretini yapabilmesini istiyoruz” şekilde konuşan Kuyalis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mutafa Akıncı ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker arasında geçen yıl, uygulanmaya konulması gereken bir anlaşmaya vardığını belirtti.

Anlaşmada, tüm Kıbrıs’ta prototiple ilgili kontroller yapacak örgüt olan Veritas tarafından verilecek sertifikalı hellimin Rum tarafına geçişine izin verilmesi için Yeşil Hat Tüzüğü’nün değiştirilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Kuyalis, aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun iki-üç aya hellimi tescil etmesi yönündeki iyimserliğini dile getirdi.

Kuyalis, istişarenin tamamlandığını ve şu anda Avrupa Komisyonu’nun hellimi Kıbrıs’a tescil edip etmemesi gerektiği yönünde karar alması gerektiğini söyledi.

Sürü besicileri, sığır besicileri ve peynir üreticileri arasında küçükbaş hayvan sütü eksikliği konusundaki anlaşmazlıkları ve bu süt kullanılmaksızın hellim üretiminde yapılan yasadışı icraatları da değerlendiren Kuyalis, “Süt bulmak isteyen bulur” dedi.

Güney Kıbrıs’ın, Avrupa’daki en pahalı inek sütüne sahip olduğundan söz eden Kuyalis, hellimin Kıbrıs’a tescil edilmemesi durumunda diğer ülkelerin kendilerinden daha ucuz maliyete hellim üretebileceğini belirtti.