Kooperatif kuruluşlarının, Kuzey Kıbrıs’taki taşınmaz mallarına ilişkin araştırma belgesi hazırlandığı belirtildi.

Haravgi gazetesi, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin dünkü toplantısında kooperatif kuruluşlara ilişkin konuyu ele aldığını yazdı.

Habere göre, Rum Tapu Dairesi yetkilisi Luiza Malai, toplantı sırasında yaptığı açıklamada, kooperatif kuruluşların Kuzey Kıbrıs’ta sahip olduğu taşınmaz mallarla ilgili araştırma belgesi hazırlandığını belirtti.

Malai, sadece Gazimağusa ve Girne için yaklaşık 500 araştırma belgesinin kayda geçirildiğini, ayrıca tartışmalı mülkler için de ayrı bir listenin bulunduğunu ifade etti.

Rum Kooperatif Şirketler Mukayyitliği yetkilisi Protopapas, kooperatif bankaları, banka olmayan kooperatifler, ayrıca Güney Kıbrıs’ta yeniden faaliyet gösteremeyen ve yeniden faaliyette olmayan kuzeyde kalan şirketlerin taşınmazlarının bulunduğunu belirtti.

Belirli memurların Kuzey Kıbrıs’taki kooperatif şirketlere ilişkin olarak, bu kurumlar adına faaliyet göstermesine yetki veren Rum Bakanlar Kurulu kararnamesi bulunduğunu belirten Protapapas, kooperatif kuruluşların Kuzey Kıbrıs’taki mülklerine ilişkin olarak Tapu Dairesi’nden göçmen olan ve olmayanların tüm kooperatif şirketlerin Kuzey Kıbrıs’taki tüm taşınmaz malları için veri istediklerini ifade etti.

Protopapas, Kuzey Kıbrıs’ta kalan kooperatif şirketlerle, Güney Kıbrıs’taki şirketlerle birleştirilip birleştirilmediğine ilişkin verileri de talep ettiklerini söyledi.

Gazete, milletvekillerinin ise toplantı sırasında Güney Kıbrıs’ta faaliyet göstermeye devam eden Kuzey Kıbrıs’taki kooperatif şirketlerin statülerine ilişkin unsurları istediklerini de  yazdı.

RUM TAPUSUNDA KİMLİK NUMARASIZ KİŞİLER

Öte yandan, Politis gazetesi, Rum Tapu Dairesi sistemine, kimlik numarasız kayıtlı kişi sayısında azalma olmasına karşın, devletin önemli ölçüde gelir kaybetmesi durumunun devam ettiği belirtti.

Gazete, Rum Sayıştaylığı’nın raporuna dayanarak, Rum Tapu Dairesi’nde, Ağustos 2015 itibarıyla kimlik numarasız yaklaşık 262 bin 300 mal sahibinin bulunduğunu ve söz konusu taşınmaz malın toplam değerinin 1980 yılı itibarıyla 1.66 milyar Euro olduğunu yazdı.

Habere göre, 2013 raporuna göre kimlik numarasız kişi sayısı 305 bin iken, toplam taşınmaz mal değeri ise 1.7 milyar Euro olarak kayda geçti.