Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in “Kıbrıs Rum tarafı olarak nüfus veya mülkiyet aracılığıyla Kuzey kesimin şeklini değiştirmek niyetinde değiliz” demesi, Güney’de tepkilere yol açtı. Rum Sözcü Hristodulidis ise tepkilere karşılık “ne nüfusta ne de mülkiyette sarih çoğunluk söz konusu” açıklaması yaptı.

Simerini “Dışişleri Bakanı’nın Kıbrıs Sorunu ve Garantili Çoğunlukla İlgili Financial Times’e Söylediklerine Tepki Fırtınası… Başkan Anastasiadis: Yeniden Birleşmenin Maliyeti Yüksek Olacak” başlığıyla manşete çektiği haberinde Kasulidis’in Financial Times’a açıklamalarının Rum tarafında “öfkeli tepkiyle” karşılandığını yazdı.

SİYASİ PARTİLERDEN TEPKİ

Gazeteye göre Kasulidis’in sözlerini Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tezleriyle aynı çizgide bulan Rum siyasi partiler “o zaman insan hakları, BM anayasası ve Avrupa normları nasıl uygulanacak” sorusunu yönelttikleri açıklamalarında, çeşitli kaygılarını dile getirdi.

“Anlaşılan, gizli diplomasi dışında gizli anlaşmalar da var” iddiasında bulunan DİKO, Cumhurbaşkanı Akıncı sarih nüfus ve toprak çoğunluğundan söz ederken Kasulidis’in, Kuzey’in niteliğinin değiştirilmeyeceğini açıklamasının, bu konuda bir anlaşma olduğunun net göstergesi olduğunu savundu.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve çalışma arkadaşlarını sarih nüfus ve toprak çoğunluğuna dair Türk tezini kabul etmekle suçlayan EDEK “O zaman Avrupa müktesebatının, politikalarının, insan haklarının Kıbrıs hükümranlığının tamamında indirim yapılmadan ve budanmadan uygulanması mümkün olur mu?” sorusunu yöneltti.

Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus da Kasulidis’in ya sözlerini geri alması veya Kuzey’deki nüfus şeklinin ve mülkiyet statüsünün değişmeyeceği söylemi yanlış anlaşılmışsa, bunu izah etmesi gerektiğine dikkat çekti. “Sayın Kasulidis ne kastediyor, Kuzey’i ve bütün oldubittileri bağışlıyor mu? Dışişleri Bakanı’nın sözleri Başkan Anastasiadis’in vatandaşların ikamet yerlerini serbestçe seçmesi tezine uygun değil” dedi.

SÖZCÜ HRİSTODULİDİS

Gazete, Sigma TV’ye yaptığı açıklamayla tepkileri yatıştırmaya çalışan Rum Sözcü Hristodulidis’in “Ne mülklerde, ne de nüfus konusunda sarih çoğunluk söz konusudur” diyerek şunları söylediğini yazdı:

“Dışişleri Bakanı’nın söylediği, iade edilecek toprakta Kıbrıslı Rumların mülk çoğunluğuna sahip olacağıdır. Kıbrıs Türk idaresinde kalacak Rum mülkleri mülklerin çoğunluğu olmayabilir. Dolayısıyla arzu etmeleri halinde mülklerine dönecek Kıbrıslı Rumlar, çoğunluk olmayabilir. Kıbrıs Rum tarafına iade edilmesi gereken toprak temelinde Kıbrıs Rum mülklerinin çoğunluğu Kıbrıs Rum idaresi altında olacak.”

ANASTASİADİS: “YENİDEN BİRLEŞMENİN MALİYETİ YÜKSEK OLACAK”

Gazete haberinin “Kıbrıs Sorununun Çözümü Yeni Kredi Gerektirecek”  başlığıyla ayırdığı bölümünde ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in Associated Press’e verdiği röportajda “Yeniden birleşmenin maliyeti yüksek olacak” dediğini bildirdi.

Gazeteye göre Anastasiadis “Yeniden birleşmenin maliyeti yüksek olacak, dolayısıyla barışın finanse edilmesi için düşük faizli krediler dışında, başka ülkelerden bağışlara ihtiyaç olacak.  Dahası, Kıbrıs’ta bir barış anlaşması Türkiye’ye, doğal gazın Avrupa’ya ana taşıyıcısı olma vizyonunu yerine getirme olanağı tanıyacak” dedi.

Fileleftheros haberi “Kasulidis’e EDEK ve Theoharus’tan Tepki” başlığıyla aktardı.