Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Eratosthenis denizaltı dağında 2016 yılı içerisinde, bölgedeki enerji katmanlarıyla ilgili daha net bir görüntü verecek sondaj yapılmasının mümkün olabileceğine dair inancını dile getirdi.

Simerini gazetesine göre dün katıldığı bir programda konuşan Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki Eratosthenis dağının Mısır’daki Zohr adlı devasa doğalgaz yatağıyla bağlantısı olduğunun açıklanmasının ardından enerji alanında oluşan yeni gelişmelerden söz etti.

Yıl içerisinde Güney Kıbrıs’ın enerji planları çerçevesinde önemli neticelerin olacağı yönünde değerlendirmede bulunan Lakkotripis, Ertatosthenis dağında hidrokarbonların varlığıyla ilgili daha belirleyici bir görüntü ortaya koyacak “volumetrics” sonuçların çıkmasının beklendiğini tekrarladı.

Hidrokarbon alanında yeni araştırmalar yapılmasına yönelik üçüncü tür ruhsat ihalesine de değinen Lakkotripis, sürecin, gün ışığına çıkan yeni unsurlarla uyum içerisinde ilerlediğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisinde hidrokarbon alanında faaliyet gösteren şirketlerin yeni ihaleye büyük ilgi gösterdiğine işaret eden Lakkotripis, bunun beklenen bir şey olduğunu, zira bu şirketlerin ellerinde enerjiyle ilgili veri ve koşullarının bulunduğunu söyledi.

Lakkotripis, bu konuda bilgi edinmek isteyen başka şirketlerin de ilgiler gösterdiğini ifade etti.

Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’nin yaptığı açıklamalara da değinerek, Rusya’nın üçüncü tur ruhsat ihalesine olan ilgisini memnuniyetle karşılayan Lakkotripis, bu ülkenin enerji alanında büyük bir güce sahip olduğuna işaret etti.

EDEK RUM HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRDİ

“SİYASİ GÜÇLER BASINLA BİLGİLENİYOR”

EDEK dün yayımladığı açıklamada Rum Hükümeti’nin siyasi güçleri bilgilendirme konusunda karartma uyguladığını savundu.

Rum Hükümetinin her gün hidrokarbonlardan istifade perspektifleriyle ilgili açıklamalar yaptığına işaret eden EDEK, Enerji Bakanı Lakkotripis’in, bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere parti başkanlarını bir toplantıya çağırmamasını eleştirdi.

EDEK, siyasi güçlerin sadece basın tarafından bilgiler almaya devam etmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

EDEK ayrıca Meclis’teki partilerden temsilcilerin yer alacağı, hidrokarbonlarla ilgili Ulusal Danışma Komitesi kurulması önerisini tekrarladı.