Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki “Afrodit” parseli ile İsrail MEB’indeki “Leviathan” parselinin birlikte geliştirilmesini istediklerini, ancak “Leviathan” parselinde gecikme olması halinde, beklemeyeceklerini söyledi.

Alithia gazetesinin haberine göre, İsrail’de yayımlanan “Globes” gazetesine demeç veren Lakkotripis, iki parselin birlikte geliştirilmesinin büyük avantaj sağlayacağını, ancak Afrodit’in geliştirilmesini geciktiremeyeceklerini belirtti.

İki parsel arasında 7 kilometre bulunduğunu ve bunun, aynı şirketler ve aynı planlardan istifade edilmesine zemin kazandırdığını ifade eden Lakkotripis, bu işbirliğinin, iki parselin rekabet edilebilirliğini de artıracağını söyledi.

Lakkotripis, İsrail’in Leviathan parseliyle ilgili söz sahibi olmadıklarını, ancak doğalgazda fırsat pencerelerinin “in a flash” (çok hızlı) açılıp kapanabileceğini kaydederken; Mısır piyasasında Afrodit ve Leviathan parselleriyle ilgili, son keşfedilen “Zohr” parselinden sonra bile büyük bir perspektif bulunduğunu belirtti.

Mısırlıların, Kıbrıs’taki doğalgaza ilgi duyduklarını geçen hafta teyit ettiklerini ve yeni araştırma izinleri verme niyetinde olduklarını kaydeden Lakkotripis, bu fırsatı değerlendirmek istediklerini ve bunu da, İsrailli meslektaşına ileteceğini söyledi.

Lakkotripis, şu anda Afrodit parselinin geliştirilmesi planının detaylarını tartıştıklarını ve planın mevcut şekliye, Afrodit’ten gaz akışının 2020 yılında başlayacağını ifade etti.

Jeolojik açıdan farklı olan Zohr parselinin keşfiyle, araştırma sektöründe tamamen farklı bir oyuna geçildiğini belirten Lakkotripis, çok sayıda şirketin, Afrodit ve Leviathan parseline kadar uzanan bu yatağa ilgi göstermesini beklediklerini söyledi.

Lakkotripis, Fransız TOTAL şirketinin, Güney Kıbrıs “MEB”indeki 10. parsel için verilen iznin yenilenmesi talebini sözlü olarak ilettiğini belirtti.

Gazete, Lakkotripis’in dün, “Super Sport FM”e yaptığı açıklamalarda ise, son haftalarda gerçekleştirdiği temaslarda, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ine çok sayıda şirketin ilgi gösterdiğini söylediğini yazdı.

VİTOL ARA ÇÖZÜM İÇİN ADADA

Bu arada, Politis gazetesi de, Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA) ile Hollandalı şirket Vitol’ün, dün itibarıyla doğalgazda ara çözüm için “evet” veya “hayır” kararını verme aşamasına geldiğini yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Vitol temsilcilerinin dün adaya geldiğini ve 31 Ekim’e kadar anlaşma sağlanması doğrultusunda DEFA ile son müzakereleri yapacağını kaydetti.

DEFA ile Vitol’ün dün akşamüzeri görüştüklerini ve son temasları başlattıklarını belirten gazete, şu ana kadar herhangi resmi bir açıklama yapılmadığını, ancak bazı kaynakların, nihai sözleşmenin iki tarafça kabul edildiğini belirttiğini yazdı.