Simerini gazetesinde yer alan habere göre Lakkotripis, hem enerji hem de turizmle ilgili konuları görüştüklerini söyledi ve enerji konularıyla alakalı olarak, iki ülke arasındaki ilişkileri, stratejik bir diyalog yapılmasıyla, stratejik bir düzeye yükseltme konusunda anlaştıklarını dile getirdi.

Bu diyaloga, iki ülkeyi ilgilendiren konuların dahil olacağını ifade eden Lakkotripis, bu konular arasında, iki devletin “Münhasır Ekonomik Bölgeleri”nin (MEB) belirlenmesinden kaynaklanan, doğal gazdan müşterek istifade edilmesi anlaşmasının bulunduğunu da ifade etti.

“Euroasia Interconnector” olarak bilinen İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın denizaltından elektrik kablolarıyla bağlanması projesi konusunda ise Lakkotripis, projenin şu an incelenmekte olduğunu kaydetti ve İsrail’in kendilerinden, Avrupa piyasalarına yönelik daha fazla elektrik enerjisi taşıyabilmesi için, kabloların genişletilmesinin mümkün olup olmayacağını, ilk aşamada teknik olarak gözden geçirmelerini istediğini söyledi.

Alithia gazetesinde yer alan habere göre ise, bu projenin yaşayabilirliğinin, elektrik enerjisinin üretileceği fiyata ve en son fiyatın diğer Avrupa ülkelerindeki fiyatlarla rekabet edebilir olup olmayacağına bağlı olduğunu dile getiren Lakkotripis, İsrail ve Güney Kıbrıs olmak üzere Doğu Akdeniz’de yakın zamanda doğal gaz tespit edilmesinin, iki ülkenin elektrik üretiminde diğer piyasalar karşısında rekabetçi olup olamayacaklarının incelenmesine kolaylık sağladığını dile getirdi.

Projenin 2 megavat elektrik enerjisi üretilmesiyle alakalı olduğunu ve bunun aşamalı olarak gerçekleşeceğini ifade eden Lakkotripis, bunun da ötesinde, daha fazla elektrik enerjisi taşınması için kablonun genişletilmesinin yaşayabilir olup olmayacağını veya bunun teknik anlamda mümkün olup olmayacağını gözden geçirmeleri gerektiğini belirtti.

Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasında gerçekleştirilecek üçlü zirve konusunda ise Lakkotripis, bunun öncesinde İsrail ile Güney Kıbrıs arasında muhtemelen bakanlar düzeyinde yeni bir ikili görüşme olacağını ifade etti.

Üçlü zirve konusunun her zaman masada olduğunu dile getiren Lakkotripis, bu zirve öncesinde, üç ülke liderinin muhtemelen bir araya geleceğini de dile getirdi.

Öte yandan Lakkotripis, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyarette, iki ülkenin enerji planlamaları ve hidrokarbon çıkarılması konusunda, karşılıklı bir bilgilendirme gerçekleştiğini de dile getirdi.

Gazeteye göre Lakkotripis, Rum kesiminin, doğal gaz yataklarının geliştirilmesinden ortaya çıkan giderler konusunda, mümkün olan en iyi ekonomik çözümün bulunması için, yukarıda bahsedilen iki faaliyetin eş zamanlı gerçekleştirilmesine ilişkin niyet ve arzusunu dile getirdiğini de ekledi.

HRİSTODULİDİS

Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu Güney Kıbrıs’a davet ettiğini, Netanyahu’nun da bunu kabul ettiğini söyledi.

Hristodulidis, Anastasiadis ile Netanyahu’nun kararlaştırdığı şeylerin uygulanması için, Rum ve İsrailli bakanların, bunu takip eden dönem içerisinde, birbirlerine karşılıklı ziyaretler yapacaklarını ifade etti.

Hristodulidis yaptığı açıklamada, hükümetin, Anastasiadis’in İsrail temaslarının sonuçlarından memnun olduğunu da sözlerine ekledi.

PARTİLERİN DEĞERLENDİRMELERİ… DİSİ MEMNUN, AKEL ELEŞTİRDİ

Simerini gazetesinde yer alan habere göre, Rum siyasi partiler de Anastasiadis ve heyetinin İsrail temasları hakkında açıklamada bulundu.

Buna göre, DİSİ partisi basın sözcüsü Prodromos Prodromu açıklamasında, Anastasiadis’in İsrail ziyaretini çok başarılı ve ekonomik açıdan gelecek vaat eden bir ziyaret olarak nitelendirdi.

AKEL partisi ise, Rum Yönetimi’nin İsrail’le olan işbirliğinin artırılması ve İsrail’in haklarının AB içerisinde savunulmasıyla ilgili açıklamalar sebebiyle yaptığı açıklamada, hükümeti, Güney Kıbrıs’ın menfaatlerine hizmet etmeyen tek taraflı hareketlerde bulunmakla suçladı.

Gazete, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, EVRO.KO ile Rum Vatandaşlar İttifakı’nın, Anastasiadis’in İsrail temaslarının sonuçlarından memnuniyet duyduklarını belirten açıklamalar yaptıklarını da aktardı.

Haber Simerini gazetesinde; “İlişkilerin Stratejik Açıdan Yükseltilmesi”, Alithia gazetesinde “Kıbrıs ile İsrail’in Enerji İlişkilerinin Yükseltilmesi”, Fileleftheros’ta “Üzerinde Hem Fikir Olunanların Uygulanması Trafiği”, Haravgi’de ise “Rum-İsrail Bakanları Düzeyinde Ziyaretler” başlıklarıyla yer buldu.