Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, doğal gaz konusunda verdiği demeçte, yolun sonunda değil, daha henüz başında olduklarını söyledi.

Lakkotripis, Alithia gazetesinde yer alan demecinde, buna örnek olarak da, İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yapılan ve yalnızca 20’sinde kullanılabilir miktarlarda doğal gaz keşfedilen 60 sondaj çalışmasına atıfta bulundu.

9 numaralı parseldeki “Amathusa” yatağında doğal gaz bulunamamasına da değinen Lakkotripis, ikinci bir başarısız sondaj gerçekleştirilmesinin sıkıntı verici olduğunu dile getirdi, ancak bunun yolun sonu anlamına gelmediğini, henüz yolun başında olduklarını yineledi.

Komşu ülkeler arasındaki ilişkilerin kendi aralarında uyumlu olduğu kuzey denizinde olmadıklarını da ifade eden Lakkotripis, Doğu Akdeniz’in oldukça zor bir bölge olduğunu ve çok fazla dikkat gerektirdiğini ifade etti.

Yalnızca tekno-ekonomik konularla ilgilendiklerini söylemeyi istediğini, ancak bölgenin yalnızca bu perspektiften bakmalarına müsaade etmediğini ifade eden Lakkotripis, zorluklar bulunduğunu ve her gün Türkiye’nin “kışkırtıcılığıyla” karşılaştıklarını iddia etti.

Enerji konusundaki gelişmelerin, yalnızca enerji konusundaki gelişmelerle tayin edilmekte olduğunu söylemesi gerektiğini de belirten Lakkotripis, şu an yaşanan bu gelişmelerin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için bir fırsat penceresi sunması durumunda, bunun başka bir mesele olduğunu ifade etti.

İki şirketin de (Total ile ENI/KOGAS) neredeyse aynı zaman çalışmaya başladıklarını (2013 yılının Ocak ayında) ve sonuçları olumlu veya olumsuz olsun, şu an bunun şirketlerin çalışmalarının zirveye ulaştığı bir dönem olduğunu söyleyen Lakkotripis, Total şirketinin daha fazla araştırma yapmak için Rum MEB’inde kaldığını, ENI/KOGAS’ın da verileri yeniden değerlendirmek için kendilerinden süre istediğini anımsattı.

“Onasagora” yatağında başarısız oldukları zaman, sondaj için onaylanmış diğer bütün yapıların başarı olasılığının da azaldığını anlatan Rum bakan, “Amathusa” yatağıyla ilgili beklentilerin de düşük olduğunu söyledi. Lakkotripis, buna rağmen burada doğal gaz bulunması halinde büyük bir olay olacağı için sondaj gerektiğini düşündüklerini anlattı.

Güney Kıbrıs kendi doğal gazını temin edene kadar, ülkenin elektrik üretim ihtiyacı için doğal gaz tedarik edilmesi olarak adlandırılan ara çözüm konusunda ise Lakkotripis, önümüzdeki günlerde RAEK’ten (Rum Enerji Düzenleme Kurumu) konu hakkındaki görüşlerini isteyeceğini belirtti.

Rum MEB’indeki parseller için yeni tur lisans ihalesine çıkmaları konusundaki bir soruya karşılık ise Lakkotripis, bunun akıllarında olduğunu, ancak bu harekette bulunmaları için bazı spesifik nedenlerin de yardımcı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haftalık Kathimerini gazetesinde yer alan demecinde ise Lakkotripis, 9’uncu parseldeki “Onasagora” ve “Amathusa” yataklarında yapılan sondajların, aynı zamanda Total şirketinin jeofizik araştırmalarının kendilerine bölgenin enerji dinamiği konusunda iyi bir görüntü sunduğunu ifade etti.

ENI şirketinin, jeolojik modelini yeniden değerlendirmek için kendilerinden iki yıllık bir süre istediğini de yineleyen Lakkotripis, bunun danışmanlarının kendilerine ne söyleyeceğine bağlı olduğunu belirtti.

Noble Energy şirketinin 12’nci parselin başka bir bölgesinde yeni bir araştırma sondajı yürütmeyi gözden geçirmekte olduğunu da söyleyen Lakkotripis, artık 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağına odaklanacaklarını sözlerine ekledi.