Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, 2018 yılı sonuna kadar ve Exxon Mobil/ Qatar Petroleum konsorsiyumunun, 10’uncu parselde yapacağı sondaj faaliyetlerinin ardından, Güney Kıbrıs’ın, yataklar konusunda net bir görüntüye sahip olacağını belirtti. 

Alithia gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, dün tamamlanan “Kıbrıs Denizcilik Konferansı” çerçevesinde düzenlenen “Drilling Forward” konulu panelde yaptığı konuşmada enerji konusundan bahsettiğini yazdı. 

Habere göre Lakkotripis, Fransız Total şirketinin, 11’inci parseldeki sondaj çalışmasının, Mısır’daki Zor yatağının keşfine neden olan jeolojik yapıların, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde de bulunduğunu ortaya koyduğunu ancak bulunan miktarın ticari sürdürülebilirliği sağlamadığını belirtti. 

Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın, doğal gazın değerlendirilmesi için tüm seçenekleri açık tuttuğunu söyledi. 

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Lakkotripis, Levantin havzasıyla, Avrupa’yı birleştiren boru hattının kurulmasına ilişkin planlardan da söz ederken, özellikle İsrail’i, Güney Kıbrıs ve Girit, oradan da İtalya’ya bağlayacak boru hattından bahsetti. 

Araştırmaların yapılmasına ilişkin AB finansmanın ötesinde alt yapıların finansmanı için de başvurunun yapılmasının beklendiğini ifade eden Lakkotripis, Mısır’ı, Kıbrıs ve AB ile bağlamayı hedefleyen bir başka çalışmadan da söz etti. 

Elektrik üretimi maksatlı sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı konusunda ise Lakkotripis, 2018 yılının ilk üç ayında başlayacak yeni çabanın, iki ayrı prosedüre ayrıldığını ifade etti. 

Lakkotripis, bunların, alt yapı çalışmaları (boru hattı, yüzer terminal, Vasiliko’da iskele) ve doğal gaz temin etme için uzun vadeli sözleşme şeklinde olduğunu belirtti. 

DVNGL OIL GAS adında panelde konuşan Elfried Kovarubias, Güney Kıbrıs’ın LNG terminali kurulmasına yatırım yapabileceğini, sermaye ve işletme giderlerinin, gelişen teknoloji nedeniyle, çok yönlü ve daha kârlı bir şekilde yapılabileceğini söyledi.  

Kuvarubias, tüm dünyada bin 800 terminalin bulunduğuna da dikkati çekti.