Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum toplumunda başlayan, “doğalgazın lanet haline gelmeye başladığı” düşüncesini reddetti ve Ankara’ya verilecek en iyi cevabın, enerjiyle ilgili projelerini hayata geçirmek olduğunu savundu.

Fileleftheros Lakkotripis’le yaptığı röportajı okurlarına “Enerji Diplomasisi Ülkemizin Bölgeyle İlişkilerini Yükseltti” başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre Türkiye’ye verebilecekler en iyi cevabın, enerjiyle ilgili projelerini hayata geçirmek olduğunu savunan Lakkotripis, Anastasiadis hükümetinin enerji diplomasisindeki inisiyatiflerinin İsrail, Mısır, Lübnan, Filistin, Ürdün ve Yunanistan’la ilişkileri ve işbirliği çerçevesini önemli ölçüde yükselttiği görüşünü ortaya koydu.

Kıbrıs sorunundaki gelişmelerden ötürü doğalgaz keşfinin Güney Kıbrıs için bir lanet haline gelmekte olduğu görüşünü de reddeden Lakkotripis doğalgazın kalkınma sağlayacağını belirterek “reformlara ve devletin kalkınma çabalarına son verilmesi tehlikeli olur” dedi.

Lakkotripis Eni-KoGas konsorsiyumunun 9 numaralı parsel içerisindeki “Amathusa” yatağındaki çalışmalarının ve 12’nci parseldeki “Afrodit” yatağındaki rezervin değerlendirilmesi çalışmalarının Türkiye’nin faaliyetlerinden etkilenmediğini,  bu çalışmaların planlandığı gibi devam ettiğini anlattı.

Lakkotripis yatırımlarla ilgili gelişme beklentilerinde çıtayı düşük tuttu. Rum Bakan kinayeli bir şekilde “Gerekli ön şart,  ülkemize doğalgaz çıkarma ve nakil altyapıları için gereken milyonlarca Euro’luk yatırımı yapmaları için yatırımcılara gerekli güveni verecek cazip ve öngörülebilir şartların yaratılmasıdır” dedi.

Şu anda en büyük sıkıntının, petrol fiyatlarının uluslararası piyasalarda dikey düşüşe geçmesi olduğuna işaret eden Lakkotripis petrol ve doğalgaz şirketlerinin projelerini yeniden düzenlemekte ve bu alana yaptıkları büyük yatırımları ya ertelemekte ya da iptal etmekte olduklarına dikkat çekti.