Simerini gazetesi “Sözler Başka, İcraatlar Başka” başlığıyla verdiği haberinde, Lakkotripis’in, “Middle East Economic Survey” (MEES) dergisindeki Güney Kıbrıs’ın enerji konularıyla ilgili yazıyı yorumladı.

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi -MEB” içerisinde 12’nci parseldeki Afrodit yatağından istifade edilmesinin kesin olmadığı yönündeki değerlendirmeler üzerine Lakkotripis, gelişmelerden de görüldüğü üzere bu yönde büyük çaba harcadıklarını söyledi.

Lakkotripis, Mısır’ın Güney Kıbrıs’tan doğal gaz satın alma ilgisinin kaybolacağına dair yoruma da değinerek, Afrodit’ten doğal gaz satın alma konusunda bölgede yoğun bir ilginin olduğunu ifade etti.

ENI-KOGAS ile Total şirketlerinin Güney Kıbrıs’tan ayrılabileceklerine dair yazılanlara da değinen Lakkotripis, ENI-KOGAS’ın jeolojik verileri yeniden değerlendirmek için zaman istediğini, Total’inse 11’inci parseli daha iyi değerlendirme amacıyla araştırmalar yapmak için anlaşma yaptığını belirtti.

Lakkotripis, bu çabaların sonucunun ne olacağını jeolojinin göstereceğini söyledi.

NOBLE ENERGY’NİN PLANI

Bu arada önümüzdeki haftalar içerisinde Noble Energy’nin Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planını sunacağını kaydeden gazete, edindiği bilgilere göre Lakkotripis’in Bakanlık müzakere grubuyla birlikte dün şirketin Güney Kıbrıs’taki ofisine giderek planın nihai ayrıntılarını görüştüğünü yazdı.

GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN-MISIR

Öte yandan Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında yapılacak üçlü görüşmenin tarihinin açıklandığını hatırlatan gazete, Rum Enerji Bakanlığı’nın da Mısır Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Şerif İsmail’in de adaya gelip gelmeyeceğinin netleşmesi için gündemin belirlenmesini beklediğini belirtti.

Gazete Enerji Bakanları düzeyinde üçlü bir görüşme hedeflenmese de, böyle bir şeyin üçlü liderler görüşmesinin önemini artıracağına işaret etti.

Habere göre Lakkotripis de Mısırlı Bakanla sürekli iletişim halinde olduklarını ve gerektiğinde ziyaretler gerçekleştirileceğini söyledi.

MEB KONUSU

Güvenilir kaynakların Kahire’de 2014 yılında gerçekleştirilen üçlü görüşmede yapılan açıklamanın ardından yeni üçlü görüşmeyle, üç ülke arasında MEB belirleme konusunun açılması ihtimalinin olduğundan söz ettiğini aktaran gazete, bu konuda siyasi tepkilerin olabileceğine değindi.