Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’taki ofislerinin dün Lefkoşa Rum kesimindeki AB Evi’nde düzenlediği enerji konulu paneline katıldığı ve burada konuşma yaptığı haber verildi.

Bir “Enerji Birliği” meydana getirilmesi aracılığıyla, Rum kesiminin enerji izolasyonunun sona ermesine ilişkin perspektifler, enerji güvenliğinin artırılması aynı zamanda tüketicilerin enerji maliyetinin düşürülmesi konularının panelde tartışıldığını yazan Simerini gazetesi, burada söz alan Lakkotripis’in, Rum kesiminin enerji konusundaki planlamalarına ve daha da somut olarak, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki hidrokarbonların değerlendirilmesi konusunda izlenen tempoya atıfta bulunduğunu yazdı.

Lakkotripis, Rum hükümetinin nihai amacının, enerji alanındaki zorluklarla baş edilmesi ve tüketicilerin elektrik maliyetinin düşürülmesi olduğunu dile getirdi.

Enerji kaynaklarını araştırma ve bunlardan istifade etme konusunda, tüm üye devletlerin egemenlik haklarının güvenceye alınmasının, Rum kesimine yerli hidrokarbon yataklarından doğru bir şekilde istifade etme olanağı sağlamakta olduğunu dile getiren Lakkotripis, Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz gün resmi olarak yayımlanan ve “Kıbrıs’ın” da merkezinde olduğu iki büyük enerji projesinin (EuroAsia Interconnector ile EastMed projeleri) de dahil edildiği enerji birliği raporuna değindi.

Rum Enerji Bakanlığı ile Rumlar tarafından tek yanlı olarak ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölge’de bulunan 12’inci parseldeki ruhsat sahibi şirketlerin, bu parselde bulunan “Afrodit” yatağına ilişkin en ideal kalkınma ve üretim planının biçimlendirilmesi konusunda yoğun istişare içerisinde bulunduklarını dile getiren Lakkotripis, Rum kesiminin, Doğu Akdeniz bölgesinin enerji açısından değerinin yükselmesi dolayısıyla, AB’ye alternatif güzergâhlar ve ikmal kaynakları sağlanması konusunda katkıda bulunabileceğini belirtti.

SİLİKİOTİS

Gazeteye göre, panelde söz alan AKEL’in AP milletvekillerinden Neoklis Silikiotis ise konuşmasında, doğal gazın, sosyal refah, ekonomik kalkınma ve siyasi açıdan terfi etme konusunda devlet ile halkın belki de bugüne kadar sahip olduğu en önemli umut olduğunu ifade etti.

Karada bir doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi hedefinin terk edilmemesi gerektiğini de dile getiren Silikiotis, Güney Kıbrıs’ın da adını geçtiği “EuroAsia Interconnector” ve “EastMed” projelerine değinerek, bunların uygulanması için daha yapacak çok iş olduğunu söyledi.

Gazete, Avrupa Parlamentosu’nun Güney Kıbrıs Ofis Müdürü Andreas Kettis ile Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs Ofisi Müdürü Georgios Markopouliotis’in de panele katılarak konuşma yaptıklarını ekledi.

Fileleftheros ise “Enerji Konuları Son Düzlükte” başlıklı derleme haberinde, Rum Hükümeti’nin, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’i ile 12’inci parselde bulunan “Afrodit” yatağı konusunda yaşanacak önemli gelişmelere hazırlanmakta olduğu yorumunda bulundu.

Gazete, Fransız Total şirketiyle ilgili bazı gelişmeler yaşanmasının beklendiğini de ekledi.