Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, enerji planlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Atina’da gerçekleştirilen “Economist” dergisi toplantısında yaptığı konuşmaya ve açıklamalarına yer verdiler. Habere göre Lakkotripis, enerji planlarının yanı sıra Kıbrıs sorununa da değindi.

Lakkotripis, müzakerelerin yeniden başlamasına bağlı olarak Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin sonuç vermesi konusunda ihtiyatlı iyimserliğini dile getirirken, bu konuda ihtiyatlı olmalarının, “Türkiye’nin şu ana kadar olan tavrından” kaynaklandığını savundu.

“Müzakerelere, enerji konuları yüzünden ve Barbaros gemisinin, Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesini ihlal etmesi nedeniyle ara verildiği, bu konuda benzer bir durumun tekrarlanmayacağına dair Kıbrıs hükümetinin rahat olup olmadığına” ilişkin soru üzerine Lakkotripis, daha önce de birçok kez söylendiği gibi bunun daha sonra görüleceğini ifade etti.

Lakkotripis sözlerinin devamında, kendi açılarından enerji planlarını hayata geçirmeye devam edeceklerini belirtti.

Akdeniz ve Kuzey Afrika’daki enerji ittifaklarına da değinen Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın enerji planlarından ve özellikle Yunanistan, İsrail, Mısır, Ürdün, Lübnan ve Filistin ile olan ikili işbirliklerinden  söz etti.

Özellikle Mısır ile görüşmelerin ilerlemiş aşamada olduğunu söyleyen Lakkotripis, şirketlerin, “Afrodit” yatağından Mısır’a yönelik doğal gaz satılmasına ilişkin ticari anlaşmalarla ilgili müzakerelerin halihazırda başladığını belirtti.

Lakkotripis, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında şu ana kadar iki tane üçlü zirve toplantısı yapıldığını, 3’üncü toplantının ise Atina’da yapılmasının planlandığını ifade etti.

Yunanistan’ın enerji politikasındaki tavrının, diğer AB ülkelerine göre farklılaştığı, bu durumun, Güney Kıbrıs’ın, Akdeniz ülkeleriyle işbirliklerine yönelik politikasını etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine Lakkotrpis, Yunan hükümetinin bu konudaki politikasının değiştiğini söyleyemeyeceğini ifade etti.