İtalyan Enerji Firması ENI’nin CEO’su Claudio Descalzi’nin, pazartesi günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah El Sisi ile görüşerek, Zohr parselinin geliştirilmesiyle ilgili plan sunduğu; bunun yanı sıra, Doğu Akdeniz’de doğalgaz kavşağı yaratılması ve yeni perspektiflerle ilgili görüşme yaptığı bildirildi.

Simerini gazetesi, Mısır’da yayımlanan “The Cairo Post”un haberine göre, Descalzi ile El Sisi, Mısır’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde keşfedilen ve Doğu Akdeniz’in en büyük hidrokarbon yatağı addedilen Zohr parselinden doğalgaz üretimine başlanması prosedürünün hızlandırılması için karşılıklı taahhüt verdiklerini yazdı.

Habere göre, “The Cairo Post”ta yayımlanan haberi değerlendiren Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, ENI’nin Doğu Akdeniz ile ilgili planları arasında Kıbrıs’ın da bulunduğunu ve bu konunun, Descalzi’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği son görüşmede ele alındığını söyledi.

Enerji konusunun, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri’nin dünkü görüşmesinde de ele alındığını kaydeden gazete, görüşmenin ana konusunun Yunanistan ile Mısır’ın, Süveyş Kanalı ile ilgili projelerle enerji konularındaki işbirliğinin güçlendirilmesi olduğunu yazdı.

Gazete, görüşmede, El Sisi’nin Atina’ya ziyaret düzenleyeceğinin teyit edildiğini ve bu ziyarette, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü zirvesinin yapılacağını kaydederken, ziyaretin ve zirvenin, haberin başlığında Kasım sonu, haberin içerisinde ise Aralık sonu yapılacağı bilgisini verdi.

Haberde, Vatandaşlar İttifakı’nın, enerji konusuyla ilgili açıklama yaptığı ve komşu ülkeler enerji planlarını hızla geliştirirken, Anastasiadis Hükümeti’nin geciktiğini belirttiği kaydedildi.

ENI’NİN GÖZÜ 10. PARSELDE

Öte yandan Alithia gazetesi de, ENI’nin, Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 10. parsele de ilgi gösterdiğini yazdı.

Gazete, 10. parsel için Fransız TOTAL şirketine sondaj izni verildiğini, ancak şirketin olumsuz sonuç alması üzerine o parselden vazgeçtiğini anımsatırken, SHELL şirketinin de, ENI’nin kendi jeolojik modeliyle devasa bir hidrokarbon yatağı bulduğu Zohr parselini, olumsuz sonuç aldığı gerekçesiyle terk ettiği örneğini verdi.

Haberde, Rum tarafının, ENI’nin 10. parselle ilgili ilgisini değerlendirmekte olduğu ve bu konuda nasıl bir ilerleme sağlanabileceği üzerinde çalıştığı; bunun yanı sıra yeni sondaj izinlerinin verilmesi olasılığının bulunduğu kaydedildi.