Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde bulunan 6, 8 ve 10 numaralı parseller için çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesine başvuruların, bugün öğlen sona ereceği haber verildi.

Haravgi gazetesi “3’üncü Tura 6–9 Şirketten İlgi” başlıklı haberinde, bugün öğlen sona erecek olan 3’üncü tur ruhsat ihalesine, 9 şirketin ilgi gösterdiğini yazdı.

9 şirketten 6’sının bu ilgilerini kesin olarak pratiğe dökeceklerinin de düşünüldüğünü, geriye kalan 3 şirket konusunda ise beklemede olunduğunu yazan gazete, “sürece müdahil olan Rum hükümetinden üst düzey bir kaynağın”, bu şirketler arasında, daha önceki iki ruhsat ihalesine katılmayan şirketlerin bulunduğunu söylediğini iletti.

Dolayısıyla bunların “yeni oyunculardan” ibaret olduklarını kaydeden gazete, şirketlerin isimlerinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Bakanlar Kurulu’nun bilgilendirilmesinin ardından, önümüzdeki Çarşamba günü açıklanmasının beklendiğini ifade etti.

Gazete, bugün sadece, her bir parsel için sürece katılacak olan şirketlerin sayısının açıklanacağını belirtti.

Öte yandan enerji konularının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önümüzdeki Pazar günü İsrail’de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yapacağı görüşmede ele alınacağını da kaydeden gazete, görüşmede İsrail ile Türkiye arasındaki, doğal gaz boru hattı geçişiyle ilgili anlaşmanın ele alınmasının beklendiğini de belirtti.

Gazeteye göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise dün yaptığı açıklamada, Rum kesiminin, Kıbrıs sorununun çözümü olmadan, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’i içerisinden” doğal gaz boru hattı geçemeyeceğine dair tezini yineledi.

Alithia gazetesi ise “3’üncü Tur Ruhsat İhalesi Son Düzlükte” başlıklı haberinde, 3’üncü tur ruhsat ihalesi için geri sayımın başladığını, çünkü ilgililerin başvuru yapmalarına dair sürenin bugün öğlen dolacağını ve ihaleye teklifte bulunan şirketlerin sayısının da akşama kadar açıklanacağını yazdı.

Gazeteye göre, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, konuyla ilgili açıklamasında, izlenecek olan prosedürün, yasada öngörüldüğü gibi olduğunu, bir diğer ifadeyle Danışma Komitesi’nin başvuruları inceleyeceğini ve önerilerini yetkili bakana ve bunun uzantısı olarak da Rum Bakanlar Kuruluna sunacağını ifade etti.

Rum Bakanlar Kurulu’nun kararlarına göre, parsellerin ruhsatlandırılması sözleşmelerinin imzalanması amacıyla şirketlerle müzakerelerin başlayacağını dile getiren Lakkotripis, bunun, bu tarihten itibaren altı ay içerisinde tamamlanmasını umduğunu sözlerine ekledi.

Fileleftheros, “MEB’deki Üç Parsel Şirketler İçin Mıknatıs… Amerika ve Avrupa’dan İlgi” başlıklarını kullanırken, haber Politis’te “MEB’de Yeni Oyuncular”, Simerini’de ise “3’üncü Tur Ruhsat İhalesi İçin Bitiş Çanları- Parseller ve Şirketlerin Sayısı Bugün Açıklanıyor” başlıklarıyla yer aldı.