Bu arada İsrail’in “Leviathan” yatağında keşfedilen doğal gazın Güney Kıbrıs’a götürülmesi ihtimalinin ucunun açık olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi Lakkotripis’in Umman’dan Güney Kıbrıs’a döner dönmez Mısır’a gittiğini yazdı.

Mısır’ın başkenti Kahire kaynaklı haberde Lakkotripis’i havaalanında Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Sherif Ismail’in karşıladığını kaydeden gazete, Mısır Bakanlığı resmi kaynaklarının, Rum Bakan’ın petrol, doğal gaz ve bilhassa Doğu Akdeniz bölgesinde maden arama ve çıkarma alanındaki iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi yönünde geçen ay başlanan görüşmelerin sürdüğünü belirttiğini aktardı.

Habere göre Güney Kıbrıs’taki doğal gazın Mısır’daki altyapıların ve üretim yerleşkelerinin kullanılmasıyla değerlendirilmesi olasılığı ve teknik uzmanlık alış verişi yapılması konusunun ele alındığı görüşmede ayrıca, Güney Kıbrıs’ta bugün uygulanan arama ve keşif programındaki ilerleme de incelendi.

LEVIATHAN DOĞALGAZI… “NOBLE ENERGY 12’NCİ PARSEL’DEKİ BİR SONRAKİ ADIMLARINDAN TEK KELİME ETMEDİ”

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Noble Energy’nin İsrail’in “Leviathan” yatağında keşfettiği doğal gazı Güney Kıbrıs’a götürme ve Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali oluşturulması olasılığının ucunu açık bıraktığını yazdı.

Ancak bu yöndeki herhangi bir kararın hemen alınacak gibi görünmediğini kaydeden gazete, bunun sebebinin de, bu olasılığın Leviathan’ın kalkınmasının ikinci aşamasına dayanması olduğunu belirtti.

Habere göre şirketten üst düzey yetkililer katıldıkları bir uluslararası konferansta yaptıkları konuşmalarda, 2018 yılında tamamlanacak mevcut aşamada, günde 1,6 milyon ayak küp üretimle başlayacaklarını ve İsrail’le boru hatlarıyla komşu ülkelere hizmet edileceğini söylediler.

Yatağın kalkınmasına yönelik ikinci aşamada ise ya bölgesel boru hatlarıyla yeni satışlar yapılacağını, ya doğal gaz sıvılaştırma yüzer tesisi kullanılacağını ya da Güney Kıbrıs’taki yapılması planlanan terminalin kullanılacağından söz eden yetkililer, her üç senaryoyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü belirttiler.

Gazete haberinde, söz konusu konferansta Noble Energy’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde çalışmalar yürüttüğü 12’nci parselde atacağı adımlardan tek kelime edilmediğine dikkat çekti.

Bu konudan en son eylül ayları başlarında söz edildiğini kaydeden gazete, Noble Energy’nin programına göre 12’nci parseldeki bir sonraki sondajın 2015’in ikinci yarısında yapılacağının belirtildiğini aktardı.