ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Konuları Koordinatörü Ammos Hochstein ve ABD Enerji Bakan Yardımcısı Jonathan Elkind, ABD meclis heyetinde gerçekleştirilen bir toplantıda Doğu Akdeniz ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) enerji faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundular.

Politis ve diğer gazeteler, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Konuları Koordinatörü Ammos Hochstein’in ABD’nin sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kıyı doğal enerji kaynaklarını geliştirmekteki egemenlik haklarını desteklediklerini”  söylediğini yazdılar.

Habere göre Hochstein, kendisinin, “Kıbrıs’ı nasıl destekleyecekleri konusunu ele almak amacıyla her hafta düzenli olarak Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve diğer Rum bakanlarla görüşmekte olduğunu” belirterek ülkesinin, ABD’li “ExxonMobil” şirketinin de katıldığı üçüncü tur izinleri desteklediği vurguladı.

Fileleftheros gazetesi ise, toplantıda ABD Enerji Bakan Yardımcısı Elkind’ın sözlerini aktardı.

Habere göre Elkind, “İsrail hükümetinin, İsrail ve Kıbrıs doğal gazını Yunanistan’a gidecek yeni bir boru hattıyla taşıma fikrini incelemekte olduğunu” belirterek “bunun çok uzun ve pahalı bir uygulama olmasından ötürü, günümüz şartlarında gerçekleştirilmesinin zor olacağını” ifade etti.

Noble Energy yönetimindeki bir ortaklığın “Afrodit” yatağında 5 trilyon ayak küp büyüklüğünde olduğuna inanılan doğal gaz keşfettiğini belirten Elkind, “İsrail ve Türk yetkililerin, boru hattı aracılığıyla doğal gazın Türkiye’ye getirilmesi için belki de uygun zamanın geldiğini söylediklerini” iddia etti.

Öte yandan Simerini gazetesi, Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in doğal gaz konularında açıklamada bulunduğunu ve Hochstein’ın açıklamasını da değerlendirdiğini yazdı.

Habere göre, Güney Kıbrıs’ın enerji alanındaki planlarına normal şekilde devam ettiğini ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin kendi planlarını etkilemediğini belirten Lakkotripis, Hochstein’ın açıklamalarının ise Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki yakın ilişkilerin kanıtı olduğunu savundu.

Lakkotripis, “Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasının elbette tüm bölgedeki kilitleri açacağını” belirtirken “çözümün bulunması ve İsrail ile Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi durumunda İsrail’den Türkiye’ye, Kıbrıs’tan geçecek bir boru hattının inşa edilebileceğini” ifade etti.

Lakkotripis, Kıbrıs sorunu çözülmeden böyle bir boru hattının inşası için Güney Kıbıs’ın onayının gerekli olduğu iddiasında da bulundu.

Mısır’la Güney Kıbrıs arasında doğal gaz boru hattı döşenmesi konusuna da değinen Lakkotripis, bunun için ikili anlaşmaların yapılması gerektiğini vurgularken, Ürdün’le de enerji konularının yanı sıra bir dizi başka konularda da işbirliği yapılabilmesinin ele alındığını sözlerine ekledi.

Gazete ayrıca, ABD’li yetkili Hochstein’ın açıklamalarına ayrıntılı şekilde yer verdi.