Delek şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’nci parseldeki hissesini artırmak amacıyla aynı yatakta daha büyük hisseye sahip olan Noble Energy’nin hissesinin bir kısmını almak için yaptığı müzakerelerde anlaşmaya yakın olunduğu haber verildi.

Alithia gazetesine konuşan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, doğalgaz ve diğer konularla ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Habere göre Lakkotripis, Delek’in, Noble’ın “Afrodit”teki hissesinin yüzde 19,9’unu almak istediğine işaret ederek, görüşmelerin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine “ilerlemiş seviyede” olduğunu söyledi.

Bunun, Noble şirketinin değerlendireceği bir konu olduğunu, günün sorununda kendisinin hissesini ilgilendirdiğini söyleyen Lakkotripis, böyle bir gelişmenin onay için Rum Bakanlar Kurulu’nun da önüne geleceği bilgisini verdi.

Lakkotripis, öncelikle Noble’ın karar vermesi gerektiğine de vurgu yaptı.

Bir başka soru karşısında Afodit yatağının kalkınma planının hazır olduğunu belirten Lakkotripis, birkaç gün içerisinde konuyla ilgili kendi tezlerini Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunacaklarını söyledi.

Lakkotripis, ayrıca Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) ile Mısırlı EGAS’ın hazırladığı, Mısır’daki altyapılar ve Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki en iyi güzergahla ilgili çalışmanın tamamladığını ve bunun şu anda ellerinde bulunduğunu da belirtti.

“KIBRIS DOĞALGAZININ MISIR’A İHRACATI KRİTİK ÖNEME SAHİP”

Öte yandan Kathimerini gazetesine konuşan Mısır’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Heba Salah Eldin El Marassi, enerji konuları ve iki ülke ilişkileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Enerji sektörü ve Güney Kıbrıs doğalgazını Mısır’a ihraç etme perspektifinin iki ülke arasındaki en önemli işbirliği alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Marassi, 2013 yılında Anastasiadis’in Mısır ziyareti sırasında iki ülkenin orta sınır çizgisinin her iki yanında bulunan hidrokarbon kaynaklarından ortaklaşa istifade edilmesiyle ilgili imzalanan anlaşmayı hatırlatarak, bu anlaşmanın, ortak hidrokarbon yataklarının bulunması durumunda bunların her iki ülkenin de yararına ideal kullanılması yönündeki iki tarafın istediğini ortaya koyduğunu belirtti.

2015 Şubatında Rum Enerji Bakanı ve Mısır Petrol Bakanı arasında hidrokarbon sektöründe işbirliği öngören bir anlaşma ve 2015 Mart ayında EGAS ile Rum Hidrokarbon Şirketi arasında Güney Kıbrıs’tan Mısır’a doğalgaz ihracatıyla ilgili teknik çalışmaların yapılmasıyla ilgili Karşılıklı Anlayış Memorandumu imzalandığına da dikkat çeken Marassi, Mısır’da pratikte adımlar atıldığını belirterek, Mısırlı EPPI tarafından (Engineering for the Petroleum and Process Industries) Afrodit yatağı ile Mısır arasında doğalgaz boru hattı oluşturulmasıyla ilgili teknik çalışma ve fizibilite çalışmasının tamamlandığının duyurulduğunu ifade etti.

Marassi şimdi 12’inci parselde hak sahibi olan konsorsiyumun sondaj gününü ve Güney Kıbrıs doğalgazını Mısır için çıkarmaya başlamaya hazır olduğunu açıklamasını beklediklerini söyledi.

Ay sonunda Güney Kıbrıs’taki görev süresinin sona ereceğinin hatırlatılması üzerine ise Marassi, Güney Kıbrıs’ta çalışmanın kendisi için gerçek bir onur ve ayrıcalık olduğunu ifade etti.