Politis gazetesi Lakkotripis’in ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Enerji Diplomasisinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Amos Hochstein ve Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’inci parselin ruhsatına sahip olan şirketlerden Amerikan Noble Energy heyetiyle görüşeceğini yazdı.

Gazete görüşmelerin gündeminde Doğu Akdeniz’deki enerji konuları ve Amerikanların 12’inci parseldeki Afrodit yatağıyla ilgili tartışılmakta olan kalkınma planının olduğunu aktardı.

DELEK İLE İLİŞKİLERDE YENİ SORUNLAR

Öte yandan Rum Hükümeti’nin 12’inci parselin ruhsatlarına sahip olan Noble ve (daha çok İsrailli) Delek ile ilişkilerinde bazı sorunların olduğunu belirten gazete, sorunlarından bir kısmının, İsrail Hükümeti ve Rekabet Komitesi’nin Noble ile Delek’i İsrail’deki Leviathan ve Tamar yataklarındaki haklarının önemli bir kısmını kartel oluşturmaması için satmaya zorlamasıyla birlikte İsrail hidrokarbon sanayisinde meydana gelen kurumsal krizden kaynaklandığını kaydetti.

Bu sürünceme nedeniyle şirketlerin Leviathan ve Tamar’daki rezervler konusunda Mısırlılar ve Mısır’daki İdku ve Damietta doğalgaz sıvılaştırma terminallerinin Avrupalı idarecilerle müzakerelerini tamamlayamadıklarını belirten gazete, şirketlere Afrodit’teki doğalgazı satma imkanı sağlanmasına rağmen Delek’in Afrodit yatağının kalkındırılması konusunda sorumluluklar üstlenmekte acele etmediğinin görüldüğünü aktardı.

Delek’in bu konuda sorumluluklar üstlenmeden önce İsrail Münhasır Ekonomik Bölgesi’nden doğalgaz ihracatıyla ilgili seçeneklerin netleşmesini ve Mısırlı alıcılarla bağlayıcı anlaşmalar imzalanmasını istediğini belirten gazete, buna gerekçe olarak da İsrail yataklarından Mısır’a satışların, Afrodit’ten yapılacak satışlara göre daha fazla ekonomik değere sahip olmasını ve Mısırlıların Leviathan, Tamar ve Afrodit yataklarının toplamından daha az miktarlar satın alma ihtimalinin bulunmasını gösterdi.

Bu arada gazete Güney Kıbrıs ile Mısır arasında Mısır sahillerine olası doğalgaz ihracatı yapılması konusunda imzalanın anlaşmanın ardından Mısır Doğalgaz Şirketi (EGAS) ve Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) ile Noble arasında derinlemesine bir çalışmanın henüz başlamadığını yazdı.

EİK ve Noble’ın şimdiye kadar EGAS ile bazı temaslarda bulunduğunu ancak özel kişilerle görüşmeye henüz başlamadığını kaydeden gazete, Mısır’da İdku’daki terminalinin sahibi British Gaz ile ilk başlarda yapılan görüşmelerin istisna olduğunu belirtti.

Öte yandan Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki teknik-ekonomik ilişkilerin derinleşmesi ve daha bağlayıcı anlaşmaların imzalanması için Noble ile Delek’in Afrodit yatağının kalkınma planıyla ilgili önerilerini kesinleştirmeleri gerektiğini aktaran gazete, görüşmelerin birkaç hafta önce başladığını ve Lakkotripis’in Salı günü ABD’de Noble heyetiyle bir araya gelmesinin beklendiğin aktardı.

Gazete 10 gün içerisinde Noble Energy’nin Doğu Akdeniz İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Keith Elliott’un da Güney Kıbrıs’a gideceğini kaydetti.