Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Limasol’da düzenlenen Rum-Rus İş ve Yatırım Forumu’nda Rus enerji sektörü unsurlarını, doğal gaz boru hatları ve altyapılarının kurulması konusundaki mevcut ve gelecek fırsatları değerlendirmeye çağırdı.

Simerini’nin “Rus Şirketlerine Doğal Gaz Altyapılarını Kurma Çağrısı” başlıklı haberine göre Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın Rus enerji sektörü unsurları için “çok değerli bir ortak” olabileceğini söyledi.

Konuşmasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kısa süre önce gerçekleştirdiği Moskova ziyaretine ve Rum-Rus geleneksel ilişkilerine de değinen Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ın “Afrodit” yatağını ticari ilan etmeye hazırlandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kıbrıs, komşu ülkelerle uzun vadeli iyi ilişkilerini, coğrafik konumunu,  dostane iş çevresini, istikrarlı yatırım ortamını ve elverişli vergi sistemini değerlendirerek, hidrokarbon şirketlerine de ev sahipliği yaparak bölgenin enerji merkezi haline gelme yolunda bulunuyor. Bu çerçevede Kıbrıs Rus enerji sektörünün unsurlarına, doğal gaz altyapılarının ve boru hatlarının oluşturulması konusundaki mevcut gelecek fırsatları değerlendirmek açısından çok değerli bir ortak olabilir.”

Politis, “Hükümetten Rus İşadamlarına Yeni Açılım... Yatırıma Buyurun” başlıklı haberinde dünkü Rum-Rus İş ve Yatırım Forumu’nda doğal gaz bulunmasından sonra açılan perspektifler ve özelleştirme projelerinin anlatıldığını yazdı.

Gazeteye göre Rum Özelleştirme küratörü (düzenleyici/yönetici) Konstantinos İrodotu da, Rus ve Rum yatırımcılara, özelleştirme biriminin faaliyet programını anlattı. Faaliyet programında da Rum Telekomünikasyon İdaresi (cyta), Elektrik İdaresi, yurtdışındaki büyükelçilik binaları da dahil bir miktar devlet mülkü, Limasol Limanı, devlet piyangosu, Devlet Fuar İdaresi, Menkul Kıymetler Borsası, Petrol Depolama Örgütü ve kumarhane izni verilmesinin yer aldığını anlattı.