Fileleftheros gazetesi, “Altyapılar İçin Kıbrıs ve Mısır’dan Kararlar… Lakkotripis: Doğal Gaz Satışıyla İlgili Planlamaların Dönüm Noktası Ticari Anlaşmalar- Türkiye Senaryosu Yok, Yalnızca Güney’e Bakıyoruz- Üçlü İşbirliklerinin Derinleştirilmesi İçin Planlamalar- ENI Şirketiyle İlgili Zorluklar Siyasi Değil Jeolojik- Asya Pazarına Açılım” başlıklarıyla geniş bir şekilde yayımladığı haberinde, Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in gazeteye söylediklerini aktardı.

Gazeteye göre, “Afrodit”-Mısır doğal gaz denizaltı boru hattıyla ilgili tekno-ekonomik çalışmaların sonuçlarının önümüzdeki günlerde çıkmasının beklendiğini dile getiren Lakkotripis, ayrıca ENI ve TOTAL şirketleri konusuna da değindi.

Habere göre, Rum bakan, ENI ile TOTAL şirketlerinin, çalışma yaptıkları Rum MEB’inden siyasi değil, jeolojik nedenlerden dolayı ayrıldı.

Lakkotripis, Güney Kıbrıs’ta doğal gaz sıvılaştırma tesisleri inşa edilmesi konusundaki planlamaların terk edilip edilmediği konusundaki bir soruya karşılık ise, bu planlamanın, gelecek için bir tercih olarak masada olduğunu ifade etti.

Gazeteye göre, Lakkotripis, doğal gazın değerlendirilmesiyle ilgili en uygun şekle yönelik nihai kararlarını almak amacıyla ENI-KOGAS konsorsiyumu tarafından kısa zaman önce gerçekleştirilen sondajların sonuçlarını beklediklerini söyledi.

En önemli unsurun, karada inşa edilecek bir doğal gaz sıvılaştırma terminalinin sürdürülebilir olması için yeterli oranlara sahip olup olmadıkları olduğunu belirten Lakkotripis, ne yazık ki ENI şirketinin sonuçlarının arzu edilen şekilde olmadığını ifade etti.

Şu an, Rum MEB’inde yeni keşiflere sahip olacakları noktaya kadar, 12’inci parselde bulunan Afrodit yatağını kalkındırmaya ve bundan istifade etmeye odaklandıklarını dile getiren Lakkotripis, şu noktada, ENI şirketinin iki sondajından da hayal kırıklığına uğramış olmalarına rağmen, Rum MEB’inin sahip olduğu genel perspektiften ötürü morallerinin bozuk olmadığını belirtti.

Yeni keşiflere sahip oldukları takdirde, Rum kesiminin doğal gazdan istifade etme ve bunu piyasalara dağıtma konusunda sahip olduğu bütün seçenekleri yeniden gözden geçireceğini dile getiren Lakkotripis, karada sıvılaştırma terminali inşa edilmesi konusunun masada olduğunu vurguladı.

“TÜRKİYE SENARYOSU YOK… YALNIZCA GÜNEY’E BAKIYORUZ”

Gazeteye demecinde, Türkiye’ye yönelik doğal gaz boru hattı konusundaki bir soruya karşılık ise Lakkotripis, sözlerini kısaca şöyle sürdürdü;

“Defalarca da söylediğim gibi, bu gözden geçirdiğimiz senaryolardan biri değildir. Siyasi ve tekno-ekonomik açıdan realist olması gereken farklı senaryolara bakmak zorundayız.

Buna ilişkin olarak ise, Kıbrıs sorununda çözüm olursa, teknik ve ekonomik verilere bakmamız gerekecek. Bu verilerin bu çeşit bir boru hattını ayrıcalıklı kılıp kılmadığından emin değilim. Örneğin, gözden geçirilmesi gereken bir konu da, yurt içindeki şebekenin yeterliliği ve doğal gazı Avrupa’ya yönelik ana boru hatlarına taşıyıp taşıyamayacağıdır. Elimizdeki bilgiler, Türkiye’deki yurt içi şebekenin oldukça yoğun olduğu şeklindedir. Öte yandan, sahip olduğumuz şeylere göre, Kıbrıs sorununun çözümü olmadan bu konunun gözden geçirilemeyeceğine netlik kazandırdık. Bununla birlikte, yalnızca Kıbrıs’ın değil genel olarak Doğu Akdeniz’in sahip olduğu doğal gazdan bahsediyoruz.

Kıbrıs’ın dikkati şu an Güney’e çevrilmiş durumdadır. Avrupa’ya yönelik olarak, teknik, ekonomik ve siyasi olarak mümkün olan tercihleri inceliyoruz.”

Avrupa’nın Doğu Akdeniz’de enerji konusunda yaşanan gelişmelere ilgisi olduğunu da dile getiren Lakkotripis, ENI şirketinin Güney Kıbrıs’taki faaliyetlerinin sürmekte olduğunu;  Türkiye’nin müdahaleleri konusunda söylenenlerin geçerli olmadığını ve sorunu haletliklerini; Fransız TOTAL şirketinin de sözleşmesi bitene kadar, 2016 yılının Şubat ayına kadar Rum MEB’inde kalacağını sözlerine ekledi.