Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, 115 mültecinin kurtarılması süreci ve ardından yaşanan gelişmelere geniş bir şekilde yer verdi.

Haberi “115 Mültecinin Kurtarılması İçin ‘Nearhos’ Planının Uygulanması” başlıklı haberinde, içerisinde Suriye, Lübnan ve Filistinli mültecilerin yer aldığı toplam 115 mültecinin, bindikleri başıboş gemiden, lazer ışığı ile S.O.S çağrısında bulunduğunu yazdı.

Mültecilerin içerisinde yer alan geminin, ticari bir gemi tarafından fark edildiğini ve ardından Rum makamlarının bilgilendirildiğini yazan gazete Rum Araştırma ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin alarma geçtiğini, RMMO ve Liman polisine ait gemilere haber verildiğini belirtti.

Kurtarma operasyonun ardından, dün sabah saat 05:00-06:00 sularında Larnaka Limanı’na taşındığını ardından ise otobüslerle Kokkinotrimithia ve “Kofinu”daki (Köfünye/Geçitkale) mülteci merkezlerine götürüldüğünü belirten gazete, mülteci sayısının ilk önce, 60’ı erkek, 19’u kadın ve 35’i -5’i bebek 1’i engelli-çocuk olmak üzere toplam 114 olarak belirlendiğini, ancak daha sonra mülteci sayısının 115 olduğunu (çocuk sayısı kesinlikle 35) tespit edildiğini yazdı.

Habere göre Güney Kıbrıs yetkili makamları mültecilere başta gıda ve su olmak üzere her türlü yardımı sağlarken, Rum Sivil Savunma ekipleri de mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçti.

Rum İçişleri Bakanlığı konu hakkında yaptığı açıklamada, mültecilerin seyahat belgelerinin bulunduğunu ve bunların incelemeye alındığını belirtti.

Gazete Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, geminin tespit edilmesinin ardından yaşanan olaylar konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i sürekli haberdar ettiğini de yazdı.

Habere göre  bayrağı ve ismi olmayan ve Larnaka’nın 40 deniz mili açıklarında bulunan geminin “Nearhos” kurtarma planı ile kurtarıldığı belirtildi.

115 mülteciden 87’sinin Kokkinotrimithia’da misafir edileceğini, siyasi sığınma isteyen 20 kişinin ise Kofinu’ya götürüldüğünü belirten gazete ilk önce, sağlık kontrollerinden geçen başka 3 mültecinin ise daha sonra Kokkinotrmithia’ya götürüldüğünü yazdı.

OLAYLA İLGİLİ OLARAK ÜÇ KİŞİ TUTUKLANDI

Gazete olayla ilgili olarak gemide bulunan iki kişi ile kaptan olduğuna inanılan bir kişinin de tutuklandığını yazdı.

Habere göre  47, 33 ve 28 yaşındaki üç kişi, mahkeme kararıyla tutuklanırken, tutuklular bugün mahkeme önüne çıkarılacak.

Habere ilişkin diğer gazete başlıkları şöyle yer aldı:

Simerini: “Kurtarma Operasyonu Başarılı”

Haravgi: “115 İnsan Ruhu Beş Kala Kurtarıldı”

Fileleftheros: “115 Mültecinin Azizi Vardı ve Kurtarıldılar”

Politis: “Üç Gün Denizde Aç ve Susuz-Tanrının Merhametine”