Rum Sivil Havacılık Dairesi’nin, AB’nin yetkilendirmeler, uçuş kontrol ve güvenliği gibi. konularda köklü değişikliğe gittiği 2008 tarihli yeni kuralları uygulamaya uyum sağlayamadığı için 28 Ocak 2014 itibarıyla AB ve EASA kuralları dışında kaldığı ve acil çözümler aradığı bildirildi.

Fileleftheros “Sivil Havacılık 6 Yıl Geride... Kıbrıs Havayolları’nda Tam Kargaşa” başlıklı haberinde, uçuş kontrol ve güvenlikle ilgili yeni kuralların Rum meclisi tarafından 2009’da ulusal mevzuat haline getirilmesine rağmen Rum Sivil Havacılık Dairesi’nin bu yeni uygulamaya uyum sağlayamadığını yazdı.

Gazete, AB tarafından değiştirilen ve Rum meclis kararıyla ulusal mevzuat haline getirilen kuralların havayolları şirketlerine ruhsat verilmesi, uçan personel, yer personeli, denetim konularında ve Avrupa Uçuş Güvenliği Ajansı’nın (EASA) uçakların ve yedek parçaların onaylanması konularında büyük değişiklikler getirdiğine dikkat çekti.

Gazete, Rum Sivil Havacılık Dairesi’nin yeni kurallar ve şartlarla ilgili kılavuzları hazırlatmak maksadıyla ihalesiz ve kritersiz hizmet satın alımı yoluna gittiğini çünkü daire içerisinde hiç kimsenin yeni prosedürlerin hazırlanması sorumluluğunu almak istemediğini, hatta kimsenin sorumlu aramadığını vurguladı.

RUM (KIBRIS) HAVAYOLLARI ŞİRKETİ UÇAKLARI KALACAK

Bu durumun yalnız Sivil Havacılık Dairesi’ni değil, 6 yıldır bu konuda hiçbir şey yapmayan Rum (Kıbrıs) Ulaştırma Bakanlığı’nı da teşhir ettiğini belirten gazete, bu nedenle Rum Havayolları Şirketi’nin, diğer bütün sorunları dışında, diğer Avrupa hava limanlarında yapılacak her kontrol ve denetimde ortada kalacağına işaret etti.

Bunun dışında, Rum tarafında faaliyet gösteren pilot okullar ve benzeri birimlerine işaret eden gazete, Rum Yönetimi’nin “Cypriar”la ilgili B planının da, Rynair ve Aegean ile Rum havayolu şirketi kurma projelerini de bozan ana etkenin bu olduğunu vurguladı.

HAVA TRAFİK KONTROL MEMURLARINDA AMATÖR PİLOT SERTİFİKASI ARANMIYOR

Gazete, “Kontrolörler Gelecekte Uçak Bilgisinden Yoksun Olacak... Küçük Uçaklar İçin Amatör Pilot Sertifikası Şartı Kaldırılıyor... 400 Bin Euro Tasarruf Etmek İstiyorlar” başlıklı haberinde ise, Rum Yönetimi’nin hava trafik kontrol memurlarından bugüne kadar istediği, küçük uçak için amatör pilot sertifikasını, EASA tarafından talep edilmediği ve maliyeti yüksek olduğu (400 bin Euro) gerekçesiyle memurlarla ilgili aranan niteliklerden çıkarmaya karar verdiğini yazdı.

Rum hava trafik kontrol memurlarının, var olan diğer güvenlik sorunlarını ortaya koyarak, amatör pilot sertifikası uygulamasının kaldırılmasının uçuş güvenliğinde sorun yaratacağı gerekçesiyle bu uygulamaya tepki gösterdiklerini belirten gazete, Rum Ulaştırma Bakanlığı’nın ilgili değişiklik yasasını Meclis’e sunduğunu ve geçmesine kesin gözüyle bakıldığını belirtti.

Habere göre Rum Ulaştırma Bakanlığı, amatör pilot sertifikasının artık hiçbir Avrupa ülkesinde aranmadığını, EASA’nın da böyle bir kuralı olmadığını gerekçe gösteriyor ve hava trafik kontrol memurlarının sahip olması gereken niteliklerden bunun çıkarılması halinde 27 memurun kişi başına 12 bin, toplamda 400 bin Euro olan sertifika eğitim maliyetinden kurtulacağına inanıyor.

LARNAKA VE BAF HAVAALANLARINDA İNİŞ RADARI ÇALIŞMIYOR

Gazete, hava trafik kontrol memurlarının örgütlü olduğu sendikanın (PASEEK) bakanlığın niyetine tepki gösterdiğini ve şunlara vurgu yaptığını aktardı:

“Sivil Havacılık Dairesi’nde, Larnaka ve Baf havaalanlarında iniş radarlarının çalışmaması ve hizmet içi eğitimleri tekrarlanmaması gibi eksiklikler ve acizlikler varken, hava trafik kontrol memurların amatör pilot sertifikalı olması, Avrupa mevzuatlarında aranıyor olmasa da, Kıbrıs’ta uçuş güvenliği açısından çok faydalıdır.”