Rusya’nın, Kıbrıs’ta çözümün, Kıbrıs Türk ve Kıbrıslı Rumların özgür iradesinin bir sonucu olması gerektiğini vurguladığı bildirildi.

Simerini gazetesi, “Rus Tezi Değişmez” başlığıyla verdiği haberinde, AKEL Genel Sekreteri Kiprianu’nun, Rusya’nın başkenti Moskova ziyareti çerçevesinde dün, beraberindeki heyet eşliğinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre Rum Haber Ajansı’na konuşan Kiprianu, Lavrov ile yaklaşık 40 dakika süren görüşmelerinin dostane bir ortamda gerçekleştirildiğini ve yapıcı geçtiğini ifade etti.

Görüşmede Lavrov’a Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve askıda bekleyen konular hakkında bilgiler verdiğini söyleyen Kiprianu, bir çözümde üzerinde anlaşmaya varmak için bunların çözülmesinin ne kadar önemli olduklarını vurguladığını belirtti.

Kiprianu, ne zaman takvimlerin, ne de hakemliklerin empoze edilebileceği; ayrıca çözümün, Kıbrıs Türk ve Rumların özgür iradesinin bir sonucu olması gerektiği konusunda Rusya’nın kendileriyle aynı görüşleri paylaştıklarını belirtti.

Lavrov’a özellikle güvenlikle ilgili konularda bilgiler verdiğini kaydeden Kiprianu, Lavrov’un garantilerin olamayacağı konusunda net olduğunu, ayrıca  hızlı bir geçiş döneminin olması için düzenleme yapılması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Kiprianu, Güvenlik Konseyi’nin, çözüme herkesin saygı göstermesi gerektiğine dair güçlü bir bildirisinin olması gerektiği hususunda Lavrov’un kendileriyle aynı görüşü paylaştığını da ifade etti.

Toprak konusunda ise Lavrov’a yaklaşık 100 bin Kıbrıslı Rum’un Kıbrıs Rum Yönetimi ya da merkezi hükümet yönetimi altında mülklerine geri dönmesini sağlayacak bir toprağın iade edilmesine dair tezlerini anlattıklarını söyleyen Kiprianu, Karpaz’ın merkezi hükümet yönetimi altında yasal sahiplerine verilmesi yönündeki önerilerini de aktardığını belirtti.

Mülkiyet konusundaki tezlerini de görüştüklerini belirten Kiprianu, Lavrov’un tüm bu konulara olumlu yaklaştığını söyledi.

Kiprianu, Rusya’nın Kıbrıs sorununun çözümü yönünde gösterilen çabalara katkıda ve istenilen şekilde her türlü yardımda bulunmaya hazır olduğunu belirttiğini anlattı.

Kiprianu, Lavrov ile yaptığı görüşmeye göre Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin, Rusya’nın Kıbrıs sorunundaki tezlerinin özünü etkilemeyeceğinin görüldüğünü sözlerine ekledi.

Haberde Kiprianu ve heyetinin, Rusya Devlet Duması Dışişleri Komitesi Başkanı Leonid Slutsky ve diğer yetkilerle de temaslarda bulunduğu kaydedildi.

Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla verdi:

Alithia: “Kıbrıs’ta Garantiler Olamaz”

Fileleftheros: “Güvenlik Konseyi Çözümü Garanti Etsin… Lavrov Kıbrıs Sorununda Çözüm Karşısında Herkesi Bağlayan Bildiriden Bahsetti”

Haravgi: “Rusya Kıbrıs Sorununun Çözümüne Katkı Koymaya Hazır… Çözüm Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin Özgür İradesinin Sonucu Olmalı”