Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Kıbrıs’a bugün gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Rum haber ajansına açıklamada bulundu.

Alithia ve diğer gazeteler, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bugün Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde ve her iki toplumun çıkarlarına saygı gösterecek adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasını desteklediklerini söylediğini aktardı.

Lavrov, “şu an için tarafların anlaşmaya varamadıkları konuların bulunduğunu ve tarafların karşılıklı endişeleri de göz önüne alarak uzlaşıya varacaklarını umut ettiğini” belirtirken Kıbrıslıların çözüme giden yolu kendi başlarına, dış baskılar ve yapay takvimler olmadan bulacaklarına inandıklarını vurguladı.

Güney Kıbrıs ziyaretinin yapıcı geçmesini beklediğini ifade eden Lavrov, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Şubat ayında Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan anlaşmalara değindi ve ziyaretinin ikili ilişkilerin daha da gelişmesine katkı koyacağını belirtti.

Lavrov, Suriye’deki durumun istikrarlı hale gelebilmesi için öncelikle bu ülkedeki terörist odaklarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek “arkadan bıçaklamalar da dahil, hiçbir eylemin Rusya’yı bu çabasından vazgeçiremeyeceğini” vurguladı.

“TÜRKİYE’NİN KIŞKIRTICI VE İKİYÜZLÜ POLİTİKASINI İYİ BİLİYORSUNUZ”

Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesi konusuna da değinen Lavrov, Güney Kıbrıs’ın bu konuda izlediği “ilkeli tutumdan ötürü memnuniyetini” dile getirerek, “Ankara’nın izlediği kışkırtıcı ve ikiyüzlü politikayı siz çok iyi biliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Lavrov, Türkiye’nin “provokasyon eyleminin IŞİD ve diğer terörist gruplara karşı savaşta geniş uluslar arası bir koalisyonun oluşması ihtimali ortaya çıktığında gerçekleştiği” iddiasında da bulundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla aktardılar:

Fileleftheros: “Sergey Lavrov’dan Kıbrıs Ziyareti Çerçevesinde Mesaj: Yapay Takvimler Olmadan Kıbrıslı Çözüm”.

Politis: “Kıbrıslılar Çözüme Giden Yolu Tek Başlarına Bulsunlar”.

Haravgi: “Rusya’dan Kıbrıs’a Minnet”.

Simerini: “Kışkırtmaları Biliyorsunuz”.