Lavrov’un  Kıbrıs sorununda ortaya koyduğu tezlerin, Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi üyesi diğer önemli aktörlerin tezlerin devamı niteliğinde görüldüğü açıklamalarda, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’den de benzer açıklama beklentileri dile getirildi.

Simerini’nin haberine göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Lavrov’un ziyareti hakkında dün yaptığı değerlendirmede, Rusya ve ABD Dışişleri bakanlarının Ada’ya yaptığı ziyaretlerin ana nedeninin, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Doğu  Akdeniz bölgesinde oynayabileceği rolün ve Kıbrıs sorununun çözüm çabaları olduğunu söyledi.

Lavrov’un, Kıbrıs sorununun bütün yönlerini çok iyi bildiğini söyleyen Hristodulidis, bu durumun özellikle garantiler konusunda ortaya koyduğu tezleri etkilediğine dikkat çekti. Hristodulidis, “Rus Dışişleri Bakanı, 2015’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nde askeri garantilerden söz edemeyeceğimizi söylerken çok netti” vurgusu yaptı ve Lavrov’un bu tezinden memnuniyet belirtti.

Hristodulidis, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında anlaşmalar imzalanacağına dair haberler olmasına karşın bunun başarılamama nedeni sorulduğunda, “İmza atmaya çok yakın olduğumuz 5 anlaşma vardı. Bunlardan dördü, teknik nedenlerle Rus tarafından tamamlanamadı. Diplomaların karşılıklı tanınmasıyla ilgili 5’incisinde ise son dakika değişiklikleri istendi” dedi.

Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in çok yakında  Moskova’ya gideceğini ve 5 anlaşmaya imzaların atılacağını söyledi. Rum sözcü Lavrov-Anastasiadis görüşmesine Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in de katıldığını hatırlatarak, Rus tarafının, Güney Kıbrıs’ta yapılacak özelleştirmelere ve Rus şirketlerin özelleştirme prosedürlere katılmasına ilgi gösterdiğini anlattı.

DİSİ, AKEL, EDEK ve EURO.KO da Lavrov’un ziyaretinin önemine ve verdiği mesajlardan duydukları memnuniyete işaret ettikleri açıklamalar yaptı.

Lavrov’un ardından, Rum yönetiminin çok iyi değerlendirmesi gereken büyük siyasi öneme sahip bir açıklama bıraktığına işaret edilirken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nden de aynı frekansta açıklama beklendiği açıklamaların ortak noktasını oluşturdu.