Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelere katılımını askıya almasının ardından DİKO, EDEK ve Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de, 25 yıldır Slovak Büyükelçiliği himayesinde Ledra Palace’da gerçekleştirilen Kıbrıs Türk ve Rum siyasi parti toplantılarının askıya alınmasını talep etti.

Simerini haberi “Türk Meydan Okumalarına Partisel Tepki... Slovak Büyükelçiliği’nin Kıbrıs Türk ve Rum Partilerinin görüşme Programı Havaya Uçtu... Kıbrıs Türk ve Rum Siyasi Partilerinin Mağusa Ziyareti De Ertelendi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Adı geçen Rum partilerinin Ledra Palace görüşmelerine katılmayı, müzakereler yeniden başlayana kadar veya sözde “Türk meydan okumaları son bulana kadar” askıya alınmasını istediğini yazdı.

Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partilerinden heyetlerin bugün için planlanan Gazimağusa gezilerinin ertelendiğini, bunun Rum siyasi partilerinin aldığı ilk tedbir olarak görülmesi gerektiğini yazan gazete özetle şunları ekledi:

“Gazetemiz ertelemenin,  AKEL dışındaki muhalefet partilerinin Slovakya Büyükelçiliği’ne mesaj göndermeleri sonucunda geliştiğini bilebilecek durumdadır. Bu mesajlar üzerine Oksana Tomova dün partiler tarafından kurulan alt komiteyi olağanüstü topladı ve bu toplantıda, MEB’deki Türk tehditlerinin ağırlığı altında (Gazimağusa) ziyaretin 31 Ekim’e ertelenmesi kararı alındı.

Edindiğimiz bilgilere göre gezinin kesin iptal edilmemesinin nedeni, önce Kıbrıs Rum siyasi partileri, ardından da Kıbrıs Türk ve Rum siyasi partileri arasında görüş birliği gereğinden kaynaklanıyor. Tabii 31 Ekim’e kadar MEB’de gelişmeler olacak (Türk Navtex’i 20 Ekim’de yürürlüğe giriyor) ve bize söylendiğine göre bu gelişmelere göre ziyaret tarihi gözden geçirilebilir.

Partilere gönderilen programa göre 31 Ekim sabahı saat 09.00’da Mağusa’ya hareket edilecek. Saat 10.00’da Otello Kalesi, Mağusa Surlariçi gezilecek, 12.45’te de St. Barnabas Manastırı ziyaret edilecek.

Yeni Türk faaliyetlerine tepki örgüsüne, ayın 22’sinde yapılması planlanan Ledra Palace görüşmesi de ekleniyor. Yani Mağusa ziyaretinin ertelenmesi görüşmelerin yerini tutmuyor. DİKO halen, (Ledra Palace) görüşmesine katılımının kesin olmadığını bildirdi. Resmen bildirmeseler de EDEK ve Ekologlar da DİKO’nun görüşüne katılıyor görünüyor. Daha önce açıkladığımız gibi Nikolas Papadopulos, Marinos Sizopulos ve Yorgos Perdikis arasında böyle bir uzlaşı var.”

Gazete dünkü alt komite toplantısından sızan bilgilere dayanarak AKEL ve DİSİ’nin “Kriz dönemlerinde siyasi partilerden, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasındaki uçurumun genişlediği mesajı verilmemesi önemli” görüşünü resmen ortaya koyarak, DİKO, EDEK ve Ekologlar’ın bu tavrına itiraz ettiğini yazdı.