Fileleftheros gazetesi “BM Ledra Palace Oteli’ndeki Yatırımı Frenliyor” başlığıyla verdiği haberinde, otele talip olan Amerikan “Buena Vista Hospitality Group” şirketi Yürütme Başkan Yardımcısı Colin Wright’ın gazeteye verdiği demeci aktardı.

Habere göre Ledra Palace Oteli’yle ilgili soru karşısında Wright, bu konuda Rum Başpiskopos II. Hrisostomos, ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig ve BM yetkilileriyle görüşmeler yaptığı anlattı.

Koenig’in, görüşmede, çalışma yürütmeden önce BM ile konuşması tavsiyesinde bulunduğu söyleyen Wright, bununu üzerine birkaç gün önce BM yetkilileriyle bir araya geldiğini ve kendisine neler yapması gerektiğinin anlatıldığını belirtti.

BM yetkilerinin plan hazırlaması gerektiği ve güvenlik sebepleri dolayısıyla değerlendirmelerden geçmesi gerektiğini söylediğini anlatan Wright, kendisine söylendiği üzere bu noktanın Kıbrıs Türk tarafı ile Kıbrıs Rum tarafı arasındaki ana kapı oluğunu belirtti.

Wright, bazı inşa çalışmalarında ve otelde Kıbrıslı Türklere de görevler verme düşüncesinin olduğunu belirterek, “İki tarafın yakınlaşmasında sürece katkı koyabilirdim, bu fikre sahibim ve Başpiskoposla bunu yapmak için ilerledik” dedi.

Ancak BM’nin otelin restorasyonu ve yeniden faaliyet göstermesi için zamanın uygun olmadığından söz ederek, bugün iki taraf arasındaki bu bölgenin güvenliğini garanti edemeyeceklerini söylediğini belirten Wright, bir çalışmayı finanse edeceklerinde ilerleyeceğini bilmek istediklerini vurgulayarak “Yeri beğensem de bundan bazı paralar çıkarabileceğimize inanamıyorsak bunu yapmayacağız” dedi.

İki tarafın yakınlaşması için bir fırsatın olduğunu ve her iki tarafta bunu isteyen insanların olduğunu anlatan Wright, planlamalarla bunu yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Sadece otelin değil tüm bölgenin kalkınması için bir fırsat gördüğünü söyleyen Wright, bu kalkınmayla ilgili maliyeti kimin üsteneceği sorusu karşısında ise bunu yapmak için para toplayabileceklerini belirtti.

Kıbrıs Rum tarafında birçok ticari merkez olduğuna işaret ederek, diğer tarafta da benzer bir şeyin yapılabileceğini anlatan Wright, diğer tarafın “işgal altında” olduğunun söylenmesi üzerine, çözüm bulunana kadar bunun olacağını düşünmediğini, bunun bir bekleme dönemi olduğunu söyledi.

Fikirlerini terk etmeyeceklerini, Hrisostomos ile tekrar görüşeceğini ve konunun takip edileceğini ifade eden Wright, BM’nin bunun olması için kendisini rahat hissettiğini söyleyene kadar “büyük bir ateşin olmayacağını” belirtti.

Wright çözülmesi gereken karmaşık durumların olduğunu söyleyerek, fikirlerinden vazgeçmeyeceklerini, Amerikan şirketi olarak sorununun çözülmesine yardım etmeye hazır olduklarını vurguladı.