Yeni süreçte, ABD ile birçok konuda tesis etmiş olduğu işbirliğine büyük önem atfeden Lefkoşa, 1970'li yıllarda kendisine dayatılan Amerikan silah ambargosunun feshedilmesi için Washington'un kapısını çalıyor.

Lefkoşa'nın güneyinde ABD'nin Lefkoşa'daki yeni Büyükelçisi ile bir araya gelen Kıbrıs'ın Rum Savunma Bakanı silah ambargosu meselesini gündeme taşıdı. ABD'nin yeni Kıbrıs Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty ile bir araya gelen Savunma Bakanı Christoforos Fokaides, 70'li yıllardan beri Kıbrıs'a uygulanan ABD silah ambargosunun kaldırılmasını talep etti. 

Kıbrıs Savunma Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıda, Kıbrıslı Bakan ve ABD'li diplomat ikili ve bölgesel konuları ve Doğu Akdeniz'de artan güvenlik sorunlarını aldı.

Fokaides Kıbrıs'ın bölgede keşfedilen yeni enerji rezervleri sebebiyle bölgenin genelinde önemli bir jeostratejik konuma geldiğini vurguladı. Ayrıca, adanın uluslararası terörle mücadele ve yeni asimetrik tehditlere karşı mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Washington'a seslenen Fokaides, ABD'nin Kıbrıs'a uyguladığı silah ambargosunu kaldırması gerektiğini vurgulayarak, ambargonun bölgedeki barışı ve istikrarı teşvik etmek için yapılan çabaların yanı sıra yeni asimetrik ve hibrid/karma tehditlerin ekarte edilmesini engelleyen bir sorun olduğuna işaret etti.

ZAMANLAMA MANİDAR

Kıbrıslı Rumların silah ambargosu çıkışı Kıbrıs müzakerelerinin çok önemli bir dönemece girdiği bir sürece denk geliyor. Son günlerde gündeme gelen zorluklara rağmen, Kıbrıs'ta iki taraf önümüzdeki aylarda Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ümitlerini korumaya devam ediyor.
Lefkoşa'nın mesajı ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin adaya gerçekleştirilmesi planlanan ziyaretinin de arifesine denk geldi. Kıbrıs Rum tarafı bu ziyaret çerçevesinde kendi tezlerinin gündeme taşınması ümidini taşıyor.

Öte yandan, Lefkoşa-ABD arasındaki 'silah' tartışması, Rusya'nın Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını yoğunlaştırdığı sürece de denk geldi.

LEFKOŞA: MESELENİN SEMBOLİK ÖZÜ ÖNEMLİ   

Sputnik'e konuşan Kıbrıslı kaynaklar yeni süreçte Kıbrıs Rum tarafının daha çok silah ambargosu meselesinin sembolik özüne yoğunlaştığı gerçeğinin altını çiziyorlar. Kıbrıslı Rumlara göre, 70'li yıllardan bugüne dek Doğu Akdeniz'de birçok denge ve unsur değişti. Yeni süreçte, Batılı bir güç olarak Kıbrıs, uluslararası zeminde eşit ve bağımsız ve aktör olarak muamele görmek istiyor.

Öte yandan, Kıbrıslı kaynaklar adanın güvenliğinin perçinleştirilmesinin Türkiye ve Rusya gibi aktörlere yönelik bir 'hamle' olmadıkları noktasında ısrarcı. Konu ile ilgili olarak, Kıbrıslı kaynaklar daha çok İslam Devleti gibi aşırı unsurların yarattıkları tehditlere ve bölgedeki zenginliklerin güvenliğine atıfta bulunuyorlar.

Nikolaos Stelya/Sputnik New