Amerika Yahudi Komitesi (AJC) Müdürü Avital Leibovich, İsrail ile Türkiye ilişkilerinin beş yıldır kesintiye uğradığına işaret ederken, Türkiye üzerinden AB’ye doğalgaz nakil tartışmaları yapmanın henüz erken olduğu görüşünü dile getirdi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Leibovich, Güney Kıbrıs-İsrail ile Türkiye-İsrail ilişkileri ve güvenlik gibi konulardaki görüşlerini paylaştı.

Habere göre Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, Türkiye üzerinden AB’ye doğalgaz taşınmasına yönelik boru hattı oluşturulmasının kolaylaşabileceği olasılığını yorumlaması istenen Leibovich, bunu konuşmak için daha erken olduğunu belirtti.

“Bu tabiî ki bir seçenektir, sürdürülebilir bir seçenek” diyen Leibovich, bunu göz ardı etmediğini, gerçekleşebileceğini, ancak hemen yarın sabah da olmayacağını söyledi.

Biraz daha fazla sabırlı olmaları gerektiğini vurgulayan Leibovich, Türkiye’yle, bazı küçük ekonomik ilişkiler dışında, beş yıldır ilişkilerinin kesik olduğuna işaret ederek, bunun çok büyük bir süre olduğunu belirtti.

Güvenlikle ilgili bir soru üzerine, Güney Kıbrıs’ın hassas bir coğrafi konumda bulunduğuna dikkat çeken Leibovich, İsrail’in, Güney Kıbrıs ile bu alandaki işbirliğinin güçlü ve sadece ortak tatbikatların yapılmasıyla ilgili olmadığını söyledi.

Leibovich, sivil savunma, donanma, gizli servisler gibi alanlarda da işbirliklerinin güçlendirilmekte olduğunu ifade etti.

İsrail’in Türkiye ile güvenlik alanındaki işbirliğinin de beş yıldır kesik olduğunu belirten Leibovich, kimsenin eğitim ve tatbikatları durdurup, bir ülkede çok küçük bir hava sahasında sınırlanmış kalamayacağını, bu nedenle askeri kuvvetlerinin Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile işbirliğinin İsrail’in yeterliliği ve hazır vaziyette olması için gerekli olduğunu vurguladı.

Bir başka soru üzerine Leibovich, İsrail’in çeşitli alanlarda birçok deneyime sahip olduğunu belirterek, bunların Güney Kıbrıs’la paylaşılmakta olduğuna değindi.

İsrail ile Türkiye ilişkilerindeki buzların eritilmesi çabalarının Güney Kıbrıs-İsrail ikili ilişkileri ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü ilişkileri nasıl etkileyeceği sorusuna karşılık verdiği yanıtta, ise Leibovich, Türkiye’nin bu arenada bir oyuncu olduğunu ve coğrafi konumu ve NATO üyesi olmasının onu önemli bir ülke haline getirdiğini vurguladı.

Leibovich, Türkiye ile ilişkilerin iyileşmesinden dolayı, İsrail’in Güney Kıbrıs’la ilişkilerini etkilemesi için bir sebep görmediğini de belirtti.