ABD, Rusya ve Çin Dışişleri Bakanları John Kerry, Sergei Lavrov ve Wank Yi’nin Ada’ya; Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de Atina, Kiev ve Brüksel’e yapacağı ziyaretlerle yoğun geçmesi beklenen Aralık’ta liderlerin Kasım’daki kadar sık görüşmesi beklenmiyor.

Alithia “Önemli Ziyaretlerle Kritik Aralık” başlıklı haberinde Kerry’nin 2, Lavrov’un 3 ve Yi’nin de 21 Aralık’ta Ada’da olacağını hatırlatırken Anastasiadis’in de 8-18 Aralık arasında yurtdışında olacağını haber verdi; Kerry ve Lavrov’un gündem konularının üst sıralarındaki iki konunun Kıbrıs sorunu ve IŞİD’le mücadele olduğuna dikkat çekti.

Gazeteye göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis’in 8-10 Aralık arası Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü toplantısı için Atina’da olacağını, ardından kalabalık bir yatırımcı heyetiyle birlikte Ukrayna’yı ziyaret edeceğini, 17-18 Aralık’ta da Avrupa Konseyi toplantısı için Brüksel’e gideceğini açıkladı.

Kıbrıs sorununda daha alınması gereken yol olduğuna dikkat çeken Hristodulidis Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in son görüşmesinde Yönetim ve Vatandaşlık konularının ele alındığını, bu konuların görüşülmesine yarın devam edileceğini anlattı.

Hristodulidis “iki liderin Kıbrıs sorununun bütün yönlerini görüşmesiyle, iki tarafın tezleri arasındaki önemli mesafenin daraltılıp daraltılamayacağının ve prosedürün ilerleyip ilerleyemeyeceğinin görülmesi hedefleniyor” dedi.

Yarınki görüşmede mülkiyet haricindeki, anlaşmazlık olan konuların görüşüleceğini, mülkiyetin ise Kasım ayının son planlı görüşmesinin yapılacağı Çarşamba günü ele alınacağını belirten Hristodulidis Anastasiadis’in yoğun yurtdışı ziyaretleri ve ülkeye yapılacak ziyaretler nedeniyle liderlerin Kasım’daki kadar sık görüşemeyeceğini söyledi.

Haftalık Mahi haberi “Son İki Görüşme Kritik” başlıklı başlığıyla manşetten verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in ay sonuna kadar iki görüşme daha yapacağını ve prosedürün seyrinin bu görüşmelerde ortaya çıkacağını yazan gazete Rum Sözcü’nün açıklamasını aktardı.