Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde bir araya gelen liderlerin, Eylül ayı ortasına kadar yapacakları görüşmelerin, tüm müdahil taraflarca “belirleyici” olarak nitelendirildiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “Sonraki Randevular Belirleyici - Akıncı-Anastasiadis’in Yeni Görüşmelerinden Müzakere Süreci Ortaya Çıkacak” başlıklı haberinde müzakerelere ilişkin hazırlıklara yer verdi.

Gazete, liderlerin yapacakları görüşmeler sonunda, müzakere sürecinin  ne olacağının ortaya çıkacağını yazdı.

Gerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, gerekse Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, önümüzdeki dönemde ele alınacak konularda olumlu gelişmelerin olmasını istediklerini yazan gazete liderlerin, bunun ardından, BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmek için New York’a gideceklerini belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’a gideceğini ve BM Genel Sekreteri Ban ile bir araya geleceğini anımsatan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ise daha sonra Genel Sekreter ile görüşmek için New York’a gideceğini yazdı.

Habere göre, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis, geçtiğimiz hafta, müzakerelere hazırlık niteliğinde üç görüşme gerçekleştirdi. İki müzakereci tatilde olduğu için 23 Ağustos’a kadar başka görüşme planlamadı.

NEOFİTU

Alithia gazetesine göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Rum Radyo ve Televizyonu’na (RIK) yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, güvenlik konusunu, Yunanistan ile işbirliği içerisinde, Avrupa ve uluslararası ilkeler temelinde ele aldığını ifade etti.

Neofitu, güvenlik konusunun, Kıbrıslı Rumlar için Kıbrıs sorununun belki de en önemli unsurlarından biri olduğunu ve Türk garantileriyle bir çözümün anlamının olmayacağını da belirtti.

Türk garantilerinin çözümden sonra kalması yönündeki Türk yetkililerin açıklamalarını da yorumlayan Neofitu, çağ dışı garantiler sistemiyle çözümün mümkün olmadığını savundu.

Kıbrıs Rum tarafının arzusunun, ülkeyi, bir Avrupai Kıbrıs’ta birleştirmek ve halkın bütününün güvenli hissetmesi sağlamak olduğunu kaydeden Neofitu, 1960 ile sadece Kıbrıslı Türklerin güvenli hissedebileceğini belirtti.

NİKOLAU

Simerini gazetesine göre Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau, Kıbrıs sorunu müzakere masasında bugüne kadar sağlanan ilerlemeye ilişkin ihtiyatlı iyimserliğini dile getirdi.

Nikolau, bir anma etkinliği çerçevesinde yaptığı konuşmada, hükümetin, aralarına köprü kurulması gereken mülkiyet, toprak ve güvenlik konuları gibi esas başlıklardaki farklılığı bildiğini de ifade etti.

Anlaşmazlıklara köprü kurulmaksızın yaşayabilir ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasının mümkün olmayacağını belirten Nikolau, Kıbrıs Türk toplumu ve Türkiye’yi, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik gerçek siyasi irade göstermeye çağırdı.