Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katılımıyla dün gerçekleştirdikleri görüşme ve görüşme sonrasında yapılan açıklamalar, Rum basınında da geniş yer buldu.

Politis gazetesi, “Ekonomiye Girdiler-Liderlerin Dünkü Görüşmesi Altı Saat Sürdü ve Yoğundu” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmesinin altı saat sürdüğünü ve yorucu geçtiğini yazdı.

Gazete, liderlerin dünkü görüşmesinin ardından Eide tarafından yapılan ortak açıklamada ilk kez AB ve ekonomi konularının ele alındığının duyurulduğuna dikkat çekerken, ekonomi unsurunun müzakerelerde önemli bir yer kaplamaya başladığını iddia etti.

Haberde, ekonomi konusunun iki yöne, “federal devletin gücü (fonksiyonsuz bir merkezi devletin oluşacağına dair endişelerin ilişkili olduğu unsur) ve özellikle de mülkiyet tazminatlarının karşılanmasına ilişkin çözümün maliyeti” konularına uzandığı iddia edildi.

Gazete, liderlerin dün iki saat baş başa görüştüklerini, müzakerecilerin bilgilendirmesinin de iki saat sürdüğünü belirtirken, ortak açıklamanın şekillenmesi için de ekstra bir saat ayrılmasının gerektiğini yazdı ve Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya yer verdi.

Eide’nin bu günlerde adadan ayrılacağını ancak, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in gelecek hafta adaya gerçekleştireceği ziyaret sırasında yeniden adaya gelmesinin beklendiğini vurgulayan gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Juncker’in ziyaretinin ardından KKTC’ye geleceğine dair bilgi edindiğini iddia etti.

Fileleftheros ise konuya ilişkin haberini “AB ve İki Kesimlilik İlkelerine de Önem- Kurucular Kirletilmeden Hakların Sağlanması” başlıkları altında verdiği haberinde, dünkü Anastasiadis-Akıncı görüşmesinde ortaya çıkan yeni unsurun “AB’nin dayandığı ilke ve değerlerin bir anlaşmaya dahil edilmesi ve bunun çözümün iki toplumlu, iki kesimli karakterine saygılı şekilde yapılması” olduğunu iddia etti.

Dünkü görüşmede AB ve ekonomi konularının ele alındığını vurgulayan gazete, Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamada bu konuya ve Kıbrıs Türk tarafının AB’ye katılımına hazır edilmesine de değindiğini aktardı.

Gazete, açıklamada AB Komisyonu Başkanı Juncker’in 15-18 Temmuz tarihlerinde adayı ziyaret edeceğinin de yer aldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme sonrasında yaptığı açıklamaları “AB’nin BM’nin Yerini Alması Söz Konusu Değildir” başlıyla yansıtan gazete, Anastasiadis’in Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamaya da yer verdi.  

Anastasiadis, “arzulanan şeyin, üzerinde anlaşmaya varılan iki toplumlu, iki kesimli federasyon ve siyasi eşitliğin AB kanunlarıyla sağlanması olduğunu” belirtirken iki toplumlu, iki kesimli federasyon ile Avrupai bir çözümün birbirine bağlanmasının şaşkınlık yarattığı şeklindeki bir soruya ise “Neden sizi şaşırttı? Arzulanan şey, üzerinde anlaşmaya varılan iki toplumlu iki kesimli federasyonun ve siyasi eşitliğin AB kanunları içerisinde sağlanmasıdır. Ayrıca, AB normlarının uygulanmasını engelleyen bir şey yoktur” şeklinde konuştu.

AB’nin Kıbrıs sorununa federal bir çözüm bulunması çabalarında üstlenebileceği rolün arttırıldığını ve genişletildiğini vurgulayan Anastasiadis, “Örneğin siyasi eşitlik tüm federal rejimlerde olan bir şeydir. Bunun ötesinde iki toplumluluk vardır” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, vatandaşları haklarından etmeden, dört özgürlüğü sağlarken ve mülkiyet konularını düzenlerken, sadece Kıbrıs Türk oluşturucu eyaletinin değil Kıbrıs Rum oluşturucu eyaletinin de nüfus oranının değişiminden etkilenmemesini sağlamanın nasıl mümkün olabileceğinin yollarını bulmaya çalıştıklarını belirtti.

Anastasiadis, kalıcı sapmalar olmaksızın bu unsuru sağlayacak yöntemlerin olduğunu savunurken Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin temkinli iyimserliğini koruduğunu da vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: “Eide New York’u Duyurdu-Juncker’in Anastasiadis ve Akıncı’yla Ortak Görüşme İhtimali”

Alitiha: “Sürdürülebilirlik ve Finansman – Anastasiadis: ‘AB’nin Rolü Yükseltiliyor’ – Akıncı: ‘Müzakereler BM Çatısı Altında’”

Haravgi: “Çözümün Finansörlerini Arıyorlar”