Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde dün gerçekleştirdikleri beş saate yakın görüşme Rum basınında geniş yer buldu.

Politis gazetesi, “Doğal Gaz Konusunda Sakin – İki Lider İlerledi Ancak Hala Gidecek Yol Var” başlıkları altında verdiği haberinde görüşmeyi “müzakerelerdeki sorunların ve görüş birliklerinin kayda geçirilmesi çabasının devamı” olarak niteledi.

Gazete, dünkü görüşmeden ortaya çıkan elle tutulur tek sonucun, görüşme tarihlerinin 18 ve 25 Nisan ile 9 Mayıs olarak belirlenmesi olduğunu aktardı.

Habere göre dünkü görüşmenin ardından Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada Anastasiadis, “temel ilkeler konusunda bazı önemli unsurların netleştiğini, bazı konularda da görüş ayrılıklarının devam ettiğini” belirtti.

Anastasiadis, bir soruya karşılık, Akıncı’nın doğal gaz konusunu gündeme getirdiğini ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına ilişkin olması sebebiyle yanıt verilmediğini” belirterek, “doğal gaz iznine Türkiye’nin tepki göstermesinin müzakereleri etkileyeceğini düşünmediğini, bunun ancak MEB’de tahrikler olması durumunda yaşanabileceğini” iddia etti.

Anastasiadis, “egemenlik hakları engellendiğinde nasıl tepki gösterileceği konusunda geçmişte iyi örnek sergilediklerini” de belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Volkan Bozkır’ın Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının Güney Kıbrıs’taki seçimler sonrasında açılması konusundaki açıklamasını da değerlendiren Anastasiadis, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hakları oradadır ve kesindir. Sayın Bozkır ne derse desin yada başkaları ne söz isterse versin, bu haklardan vazgeçilmesi söz konusu değildir” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, Limasol’da kaldıkları evlerden çıkarılmak istenen Kıbrıslı Türkler konusunun çözümlendiğini, hellim konusunun ise “Komisyon tarafından ele alınan ve doğru yönde ilerleyen bir konu olduğunu” ekledi.

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, dün akşam Politis radyosuna yaptığı açıklamada, “taraflar arasında görüş birliği olan konulardan bazılarında hala farklı yaklaşımların bulunduğunu, bunun beklenen bir şey olduğunu” söyledi.

Hristodulidis, “müzakerelerin zorluklarından birinin, görüş birliklerinin müzakerelerin siyasi kazanımına dönüşmemesi olduğunu” belirterek ,müzakerecilerin haftada 3-4 kez bir araya geldiklerine dikkat çekti.

“Tüm konular üzerinde diyalogun tükenmediğini” ifade eden Hristodulidis, seçim sürecinin müzakereleri etkilemeyeceğini iddia etti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı’ın görüşme sonrası yaptığı açıklamalara da kısmen yer verdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Fileleftheros: “MEB Konusunda Fırtına – Ankara Akıncı Aracılığıyla Enerjinin İlerlememesi İçin Tehditler Savuruyor – Akıncı Tehditler Savuruyor – Görüş Birliklerinde Farklı Anlayışlar”

Alithia: “Uzlaşılar Henüz Uzakta – Müzakerelerde Hala Sorunlar Var”

Simerini: “Mustafa… Bize İyi Konuşmuyorsun – İşgal Liderinden Eroğlu’nu Hatırlatan Taktikler – Mustafa Sabrımızla Oynuyor”

Haravgi: “Yaklaştılar Ancak Daha Fazla Uzlaşı Başaramadılar”