Alithia “Gündemde Mülkiyet” başlıklı haberinde, liderlerin Lefkoşa Havaalanı’ndaki görüşmelerinde, 6 civarında olacağı tahmin edilen Kasım görüşmelerinin tarihlerini kararlaştıracaklarını yazdı.

Politis “Barış Eğitimi... Kıbrıs Türk Tarafı Eğitim İçin Teknik Komite Üzerinde Çalışıyor” başlıklı haberinde Kıbrıs Türk tarafının eğitim konularında bir teknik komite kurulması önerisi üzerinde çalıştığı ve Rum tarafının buna olumlu yaklaşabileceği iddia edildi.

Gazete, Kıbrıs Türk tarafının, her iki taraftan öğrenciler arasında temas da dâhil, eğitim konularında eşgüdüm sağlanması için bir teknik komite kurulması düşüncesini daha önce defalarca dile getirdiğini ancak henüz müzakereler çerçevesinde herhangi bir adım atmadığını ileri sürdü.

Türk tarafının bu konuda henüz adım atmamış olmasının biraz da Rum tarafının cevabından emin olamamasından kaynaklandığını iddia eden gazete, Kıbrıs Rum tarafından müzakerelere yakın kaynaklara dayanarak, sunulması halinde böyle bir öneri incelemeye hazır olduğu savunuldu.

Fileleftheros “Kılavuzluk İçin Ankara’da” başlıklı haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami’nin, müzakere heyetiyle birlikte Çarşamba günü Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyareti yazdı.

Gazete, “Ankara’dan verilen ana mesajın da yasal mal sahiplerinin mülkiyet hakkının etkileştirilmesi veya büyük ölçüde kısıtlanmasına, dolayısıyla Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine yerleşme hakkının sınırlanmasına dönük öneriler sunulması” yönünde olduğunu iddia etti.

Haberde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun Nami başkanlığındaki Kıbrıs Türk Müzakere Heyeti’nin Ankara ziyaretiyle ilgili açıklamasına yer verildi.

Gazeteler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle dün KKTC’de düzenlenen kutlama etkinliklerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış Dünyada Barış” vecizesini kullanarak, Türkiye’nin bölgedeki barış ve istikrardaki önemli rolüne vurgu yaptığı yönündeki konuşmasını okurlarına aktardı.