Fileleftheros gazetesi “Mülkiyet Konusunda Fikirler Sunuldu-Anastasiadis ve Akıncı Kriterleri Görüştüler ve Müzakerecilere Malzeme Verdiler” başlıkları altında yayımladığı haberinde, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü görüşmede “mülkiyet kriterlerine” odaklandıklarını iddia etti.

Gazete, elde ettiği bilgilere göre, karşılıklı fikirler sunulduğunu ancak ilerleme kaydedilmediğini öne sürdü.

Liderlerin müzakerecilere, bu fikirler üzerinde çalışma görevi verdiklerini de belirten gazete, “mülk sahibinin hakkı ve temel ilkelerde uzlaşmazlığın sürmesinden ötürü ilerleme sağlanamadığını, bu sebeple müzakerelerin toprak ve yerleşikler konularına ilerlemediğini” öne sürdü.

Gazete, dünkü görüşmede Anastasiadis ve Akıncı’nın baş başa görüşmediklerini de belirtti ve yarınki görüşmede ise yönetim ve vatandaşlık konularının ele alınacağını savundu.

Liderlerin gelecek hafta, pazartesi ve çarşamba günü yapacakları görüşmelerle yoğunlaştırılmış müzakereler aşamasının tamamlanacağını belirten gazete, ardından BM tarafından, atılacak adımların belirlenmesi amacıyla genel bir değerlendirme yapılacağını yazdı.

Gazete haberinde, liderler görüşmesinden sonra yapılan ortak açıklamaya da yer verirken, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in ise Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada “görüşmenin yapıcı geçtiğini ve böyle devam etmesini dilediğini” ifade ettiğini aktardı.

Gazete ayrıca, içinde bulunulan dönemde yabancı ülke dışişleri bakanlarının, özellikle de İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanlarının Kıbrıs’ı ziyaret etmelerinin BM’nin teşviğiyle gerçekleştiğini de öne sürdü.

Politis gazetesi “İlk Sonuçlar Kasım Ayında” başlığı altında manşet ve iç sayfalarından verdiği haberinde, liderlerin dünkü görüşmede mülkiyet kriterlerini ele aldıklarını belirtti ve yoğunlaştırılmış müzakerelerin tamamlanacağı 25 Kasım’da müzakerelerin sonuçlarına ilişkin ortak açıklama yapılmasının beklendiğini yazdı.

“YAKINLAŞMA ZEMİNİ BULUNUYOR GİBİ GÖZÜKÜYOR”

Haravgi gazetesi ise, dünkü görüşmede tarafların aralarında “yakınlaşma zemini buluyor gibi gözüktüğü ” iddiasında bulundu.

Gazete, “Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin garanti edilmiş nüfus ve toprak çoğunluğuna, her halükarda çoğunluk, kaç kişinin geri döneceğinden bağımsız olarak, toprak konusunda hallolacağı için gerek olmadığı tezine daha anlayışlı yaklaşılması sebebiyle bu zeminin oluştuğunu” iddia etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alihia: “Mülkiyette Derinlere İndiler”

Simerini: “Mülkiyetten Kopamıyorlar”