Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kasım ayında yoğunlaştırılmış müzakerelerin başlaması çerçevesinde BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin eşliğinde dün yaptıkları ilk görüşme Rum basınında da yer aldı.

Politis gazetesi: “Maratona Başladılar – Kasım Ayı Mülkiyet ve Bir De Yemekle Başladı” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde dünkü ilk görüşmelerinde “mülkiyet kriterlerine” odaklandıklarını yazdı.

Gazete, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in de katıldıkları, yaklaşık üç saat süren görüşmede ağırlıklı olarak mülkiyet konusunun ele alındığını, liderlerin görüşmenin ardından yemek yediklerini vurguladı.

Liderlerin Kasım ayında yapacakları görüşmelerin tarihlerini yineleyen ve Anastasiadis’in 9 ile 14 Kasım tarihlerinde Ürdün, Filistin ve İsrail’i ziyaret edeceğini de hatırlatan gazete, AB normlarının uygulanması konusunda taraflar arasındaki uzlaşmazlığın ise sürdüğünü iddia etti.

Gazete, Akıncı’nın “kalıcı sapmalar ve oluşturucu devletçiklerde nüfus ve mülkiyet çoğunluğunda ısrarcı olduğu” iddiasında bulunurken Kıbrıs Rum tarafının ise “toprak başlığı ve kalıcı sapmalara olan ihtiyacın daha fazla toprak iadesiyle ortadan kaldırılması yoluyla çözüm aradığını” savundu.

Gazete, bu konuların, yönetim ve diğer beklemedeki konularla paralel ele alınacaklarını yazdı.

HRİSTODULİDİS: “ÇAPRAZ MÜZAKERE”

Alithia gazetesi ise, haberini: “Yoğunlaştırılmış Müzakereden Beklentiler” başlığı altında verirken Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamada, liderlerin Kasım ayındaki yoğunlaştırılmış görüşmelerinde “Kıbrıs sorununun en önemli konularından biri olması sebebiyle ağırlıklı olarak mülkiyeti ele alacaklarını” söylediğini yazdı.

Hristodulidis, liderlerin ayrıca, tarafların tezlerinin birbirlerini daha yakınlaşmasını sağlamak adına, uzlaşı olmayan diğer konuları da ele alacaklarını belirtirken “Yoğunlaştırılmış müzakereler çapraz müzakere şeklinde tüm konuları içerecektir” şeklinde konuştu.

Fileleftheros gazetesi haberinde “Mülkiyet Konusunda Uçurum Sürüyor” başlığın kullanırken, liderlerin dünkü görüşmesi sonrasında dahi mülkiyet konusundaki uzlaşmazlığın devam ettiği iddiasında bulundu.