Kıbrıs sorunu müzakereleri çerçevesinde liderler arasında bugün ve cuma günü gerçekleştirilecek görüşmelerle, liderler arasındaki yoğunlaştırılmış müzakereler turunun  tamamlanacağı dile getirildi.

Simerini gazetesi “Momentum Değerlendiriliyor-Toprak, Garantiler ve Güvenlik Başlıkları Açılıyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs sorunu müzakereleri çerçevesinde bugün ve Cuma günü liderler arasında yapılacak iki görüşmenin özellikle önemli olarak değerlendirildiğini yazdı.

Liderlerin, geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yapmış oldukları açıklamalarda, “Toprak”, “Garantiler” ve “İç Güvenlik” gibi başlıca konulara ilişkin ilk görüş alış verişinin yapılacağını vurguladıklarını anımsatan gazete, iyi haber alan kaynaklara dayanarak,  müzakerelerin istikametinin ortaya çıkacağı bu iki görüşme sırasında, prensip olarak görüşlerin saptanacağını belirtti.

Habere göre, liderler arasındaki iki görüşmeden neler beklendiği şeklindeki (gazetenin) soru üzerine aynı kaynaklar, ayrıntılara girilmeyeceğine dair istişarenin bulunmasına karşın, iki tarafın başlıca ve kritik olan konulara bakacağı iki görüşmenin açıklayıcı(ortaya dökücü) olacağını belirtti.

GÜNDEMDE ULUSLARARASI ANLAŞMALAR VE POLİSİYE MESELESİ

Politis gazetesi liderler arasında bugün yapılacak olan Temmuz ayı içerisindeki beşinci görüşmenin gündeminde, "iç güvenlik, bir diğer deyişle, federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kolluk hizmetleri (polisiye) ile devletlerin, uluslararası anlaşmalardaki yetkililerinin" bulunduğunu, bu çerçevede iki tarafın, olası bir çözümden sonra hangi anlaşmaların geçerli olacağı konularına da girmesinin ihtimal dışı bırakılmadığını yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak müzakerecilerin grupları arasında, dün, kolluk hizmetleri konularının hazırlık görüşmesinin de yapıldığını belirtti.

Bu boyutların daha çok iç güvenlik konularına dayanmasına karşın, uzlaşmalarda belirleneceğini yazan gazete, Kıbrıs Rum tarafının sunduğu görüşlerin ayrıntılı görüşülmesinin askıda bulunduğunu, bunlardan bazılarıyla, muhtemelen, Kıbrıs Türk tarafı ile anlaşmazlığın yaşanacağını belirtti.

Gazete haberinde ayrıca uluslararası anlaşmaların imzalanmasında, devletlerin yetkileriyle ilişkili olarak ise Kıbrıs Türk tarafının, her kurucu devletin, sadece kültür, eğitim ve ticaret değil, yetkileriyle ilgili tüm konularda anlaşma imzalama olanağına sahip olmasını talep etmesi şeklindeki anlaşmazlığın da hala bulunduğunu yazdı.

Gazete aynı haberinin içerisinde ayrıca, liderler arasındaki son iki görüşmeye atıfta bulunarak cuma günü yapılacak olan görüşmeden sonra, Anastasiadis’in başkanlığa seçilmesinin ardından müzakere çerçevesinde ilk kez, iki tarafın, Kıbrıs sorununun altı başlığıyla ilgili görüşlerinin ortaya konulacağını belirtti.

“Toprak” ve “Mülkiyet” konularının, müzakerecilerin ve liderlerin ilk dört konuyla (yönetim, ekonomi, mülkiyet ve AB) aynı derinlikte görüşülmesinin beklenmediğini yazan gazete, özellikle şu anda Kıbrıs Türk tarafının, bu iki başlık ve özellikle güvenlik başlığında belirleyici role sahip olan Türkiye’deki durum nedeniyle belirli taahhütler üstlenmesinin zor olduğunu da savundu.

Gazete ayrıca liderler arasında cuma günü yapılacak görüşmede tarafların genel görüşlerini yinelemesi ihtimalinin de açık olduğunu yazdı.