Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşme Rum basınında geniş yer buldu.

Fileleftheros gazetesi:” Uzlaşıları Kilitliyorlar – Anastasiadis ve Akıncı Uzlaşmazlıklarla İlerlemek İçin Ortamı Netleştiriyorlar – Mustafa Akıncı: Yeni Görüş Birlikleri De Vardı” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün üç buçuk saat süren bir görüşme gerçekleştirdiklerini yazdı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü görüşmede dört başlığa, “Yönetim, Mülkiyet, Ekonomi ve AB başlıkları ile anlaşmaya yakın oldukları tüm büyük konulara odaklandıklarını” iddia etti.

Anastasiadis’in dünkü görüşmede Akıncı’ya “görüş birliklerinin uzlaşılara dönüştürülmesi talebini ilettiğini ve bu konuda anlaşmaya varıldığını” belirten gazete, “kamuoyuna yapılan açıklamalar, verilen röportajlar sebebiyle müzakerelerde sunulan tezlerden geri adım atıldığı imajının oluşmasından dolayı Anastasiadis’in, görüş birliği olan maddelerin kilitlenmesi gerektiği görüşünü ortaya koyduğunu” yazdı.

Gazete, “Diğer konuların yanı sıra, dört özgürlük, nüfus ve Yunanlılarla Türklerin 4’e 1 oranı konularının ve genellikle büyük konuların gündeme geldiğini” iddia ettiği haberinde, tüm bu konuların müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis tarafından ele alınacaklarını savundu.

Müzakerecilerin bu konuları geniş biçimde ele alarak, Anastasiadis ile Akıncı’nın 28 Mart tarihinde yapacakları görüşmeye tam bir çerçeveyle geleceklerini belirten gazete, dünkü görüşmede de liderlerin, uzlaşmazlık bulunan konular yerine ilerleme kaydedilen konulara odaklandıklarını yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, “görüşmenin oldukça verimli geçtiğine inandığını” söylediğini aktardı.

Anastasiadis: “Görüş birliklerinin aşamalı olarak uzlaşılara dönüştürülmesi gerektiğine karar verdik. Her iki toplumun da beklentilerini karşılayacak unsurları başarmak için aynı yoğun tempoda müzakerelere devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Hangi başlıkların ele alındığının sorulması üzerine ise Anastasiadis, “toprak düzenlemeleri ve garantiler dışında, hiçbir konuyu hariç tutmadıklarını” belirtirken, Güzelyurt (Morfu) konusunun gündeme gelip gelmediği şeklindeki bir soruya da “Kıbrıs sorununu oluşturan ve her iki tarafın da hassas olduğu konulardan hiçbirini dışarıda bırakmadık” yanıtını verdi.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme sonrasındaki açıklamalarını da yansıttı.

Politis gazetesi konuya ilişkin haberini: “Uzlaşıları Doğruluyorlar” başlığı altında verirken liderlerin dünkü görüşmede “küçük ama önemli bir adım attıkları” yorumunda bulundu.

Gazete, liderlerin dünkü görüşmede, bugüne kadar taraflar arasında görüş birliği bulunan unsurların uzlaşı noktalarına dönüştürülmesi kararı aldıklarını belirtirken, Anastasiadis’in konuya ilişkin açıklamasını yansıttı.

Gazete, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos’un Ulusal Konsey tutanaklarını açıklaması konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğini sorulması üzerine ise Anastasiadis’in “Geldi ancak konuyu kapattım. Bunun Sayın Akıncı’yı ilgilendirmediği, bizim iç konumuz olduğu düşüncesindeyim” yanıtını verdiğini aktardı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Görüş Birlikleri Aşamalı Olarak Uzlaşı Noktalarına Dönüştürülecek”.

Simerini: “Uzlaşı Noktaları Arayışında – Akıncı EDEK Başkanı’nın Sızdırmalarını Sert Eleştirdi”.